Etusivu » Vuoden freelance-journalisti 2022 on Harri Römpötti

Vuoden freelance-journalisti 2022 on Harri Römpötti

mennessä | huhti 15, 2023 | Yleinen | 0 Kommenttia

Harri Römpötin kuva: Else Kyhälä

Suomen freelance-journalistit (SFJ) on valinnut vuoden 2022 freelance-journalistiksi Harri Römpötin. Römpötti on työskennellyt vapaana toimittajana ja kriitikkona päätoimisesti vuodesta 1989 lähtien ja käsitellyt töissään laaja-alaisesti kulttuuria, muun muassa sarjakuvaa ja elokuvaa.

”Römpötin jutuista näkyy syvä perehtyneisyys lukuisiin kulttuurin osa-alueisiin. Hän käsittelee sujuvasti esimerkiksi maailmanmusiikkia tai nykysirkusta ja ennen kaikkea sarjakuvaa, josta kirjoittamisessa hän on erityisen ansioitunut”, SFJ:n varapuheenjohtaja Tuukka Tuomasjukka perustelee palkitsemista.

SFJ haluaa nostaa valinnalla esiin pitkää kokemusta ja kulttuurijournalismia. Tuomasjukka kiittää, että Römpötti tekee muun muassa Helsingin Sanomiin ja Suomen Kuvalehteen artikkeleita, jotka monipuolistavat kulttuurikeskustelua marginaalin kiinnostavilta laidoilta.

”Moni Römpötin tekemistä jutuista on aiheeltaan sellainen, että ilman häntä ne olisivat voineet jäädä tekemättä. Voikin sanoa, että Römpötti on aarre suomalaiselle kulttuurijournalismille ja esimerkki erikoistuneiden freelance-toimittajien merkityksestä mediakentällämme”, Tuomasjukka toteaa.

”Tämä alkaa ammattina kuolla”

Römpötti kaipaa lisää tilaa kulttuurijournalismille ja kulttuurin eri alueiden käsittelemistä journalismissa kattavasti. Nykyisellään moni aihe, jota hän haluaisi tuoda esiin, jää katveeseen. Samalla toimeentulon hankkiminen freelance-kulttuuritoimittajana on käynyt koko ajan vaikeammaksi.

”Minä pärjäilen vielä jotenkuten, mutta ammatikseen tätä tekeviä kollegoita alkaa olla tosi vähän. Aika moni konkari sanoo suoraan, ettei miellä itseään toimittajaksi, vaan on sitä tai tätä ja tekee sivuduunina vähän journalismia. Tämä alkaa ammattina kuolla”, Römpötti sanoo.

Hänelle kävi 80-luvulla niin päin, että harrastuksesta tuli ammatti. Sarjakuvia Römpötti alkoi harrastaa jo ennen kouluikää. Sittemmin hän on muun muassa kirjoittanut sarjakuvista kritiikkejä, lehtijuttuja ja kirjoja, istunut erinäisissä tuomaristoissa ja kuratoinut näyttelyitä. Suomen sarjakuvaseura myönsi Römpötille sarjakuvaneuvoksen arvonimen jo 2000-luvun alussa ansioista sarjakuvakriitikkona.

Römpötti kertoo pohtineensa uransa aikana kritiikin oikeutusta ja merkitystä. Hän ei ole keksinyt, miksi kenenkään pitäisi olla kiinnostunut juuri hänen mielipiteestään, mutta näkee mielipiteen ripustuskoukkuna: niillä perusteluilla, jotka kriitikko ripustaa mielipiteeseensä, voi olla annettavaa lukijalle.

”Se on asettanut oman tekemisen raameihin. Ei ainakaan tarvitse kuljeskella nokka niin pystyssä, että selälleen kellahtaisi kaupungilla”, Römpötti sanoo.

SFJ on vuodesta 1997 alkaen palkinnut vuoden freelance-journalistin. Valinnan tarkoituksena on tehdä freelance-journalistin työtä entistä tunnetummaksi ja kohottaa freelancereiden arvostusta. Vuoden freelance-journalistit kautta aikojen löydät täältä.

Arkisto

Pin It on Pinterest