Etusivu » Vuoden freelance-journalisti 2021 on Kukka-Maria Ahokas

Vuoden freelance-journalisti 2021 on Kukka-Maria Ahokas

huhti 9, 2022 | freelance-journalisti, Yleinen

Kuva: Oscar Zemarti

Suomen freelance-journalistit (SFJ) on valinnut vuoden 2021 freelance-journalistiksi Kukka-Maria Ahokkaan.

Vapaana toimittajana työskentelevä Ahokas on tehnyt vaikuttavia juttuja globaaleista aiheista ja globaalin etelän teemoista. Pandemian aikana hän on muun muassa tuonut esiin useita näkökulmia liittyen koronarokotusten epätasa-arvoiseen jakautumiseen globaalisti.

”Hän on monipuolinen ja rohkea nuori journalisti, jonka ratkaisukeskeisissä jutuissa asiantuntijoiden lisäksi ääneen pääsevät tavalliset ihmiset. Hänet tunnetaan myös erinomaisista vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoistaan”, SFJ:n puheenjohtaja Maria Markus sanoo.

Ahokas kirjoittaa erityisesti ulkomaan aiheista muun muassa Voimaan, Ulkopolitiikkaan ja Kansan Uutisiin. Lisäksi hän tekee viestinnän ja markkinoinnin töitä järjestöille.

Ahokas kokee, että freelance-toimittajana voi käyttää juttuihin paljon aikaa. Hän kertookin kirjoittavansa mieluiten pitkiä, taustoittavia juttuja. Työnsä punaisena lankana hän pitää ratkaisujen etsimistä.

”Olen lukenut, mitä minua nuoremmat odottavat medialta. He toivovat ratkaisuja esimerkiksi ilmastokriisiin. Koen, että freelancerina on mahdollista penkoa ja tutkia ratkaisuja”, Ahokas sanoo.

Parhaillaan hän nauttii freelancerin vapaudesta ja kirjoittaa kirjaa Espanjassa. Tekeillä on tietokirja milleniaalien poliittisesta aktivismista Perussa. Sitä varten hän asui yli puolet viime vuodesta Perussa, jossa on aiemminkin työskennellyt ja opiskellut. Ahokas kertoo, että sai paljon apua paikallisilta toimittajilta.

”Olen oppinut heiltä hyvin paljon alasta ja myös sitkeyttä. Heillä on yhteiskunnallisesti aivan erilaisia haasteita kuin suomalaisilla freelance-journalisteilla. Siellä se on jopa vaarallinen ammatti. Peilaan omaa asemaani länsimaisena valkoisena journalistina siihen, enkä koe, että minulla olisi kauhistuttavan vaikeaa.”

Vantaalla asuva Ahokas pitää myös suomalaisten freelance-journalistien yhteisöä ja solidaarisuutta tärkeänä.

”Freelance-yhteisö on ollut kiva, koska kaikki ymmärtävät toisiaan ja esimerkiksi alan haasteita.”

Suomen freelance-journalistit ry (SFJ) on vuodesta 1997 alkaen palkinnut vuoden freelance-journalistin. Valinnan tarkoituksena on tehdä freelance-journalistin työtä entistä tunnetummaksi ja kohottaa freelancereiden arvostusta. Vuoden freelance-journalistit kautta aikojen löydät täältä.

Arkisto

Pin It on Pinterest