Etusivu » Vuoden 2023 freelance-journalisti on Johannes Roviomaa

Vuoden 2023 freelance-journalisti on Johannes Roviomaa

mennessä | huhti 20, 2024 | Yleinen | 0 Kommenttia

Johannes Roviomaa harrastaa avovesiuintia. Hänelle vesiensuojelu on tärkeä osa identiteettiä. Kuva: Juho Kuva

Suomen freelance-journalistit (SFJ) on valinnut vuoden 2023 freelance-journalistiksi Johannes Roviomaan. Hän on kestävyysteemoihin erikoistunut helsinkiläinen toimittaja ja lisäksi Lapin yliopiston Arktisen keskuksen vieraileva tutkija.

”Roviomaa on hämmästyttävän monipuolinen kirjoittaja, joka käsittelee artikkeleissaan tärkeitä ilmastomuutokseen, arktiseen alueeseen, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä raikkaalla ja osaavalla otteella”, SFJ:n puheenjohtaja Maria Markus perustelee palkitsemista.

Roviomaan juttuja on julkaistu muun muassa Avussa, Maailman Kuvalehdessä ja Ylellä, jonne hän kirjoittaa kolumneja arktisen alueen tutkimuksesta. Hän tekee paljon sisältöjä myös erilaisille säätiölle, kuten Jenny ja Antti Wihurin rahastolle ja Baltic Sea Action Groupille. Viime vuonna ilmestyi hänen käsikirjoittamansa dokumenttielokuva Dear Arctic, jossa seurataan arktisen alueen tutkijoita.

”Hänen jutuissaan näkyy sekä laaja perehtyneisyys aihealueisiin että rohkeus tuoda esiin myös omakohtaisia ajatuksia ja tunteita”, Markus sanoo.

“Olen tavallaan kapitalisoinut painajaiseni”

Roviomaa on kirjoittanut ensimmäisen juttunsa freelancerina kymmenen vuotta sitten opintojen ja muiden töiden ohessa. Kestävyysaiheiden pariin hänet johdatteli palkittu Hyvän sään aikana -tietokirja (Into, 2017), jonka Roviomaa ja 20 muuta journalistiikan opiskelijaa Tampereen yliopistosta kirjoitti vierailijaprofessori Hanna Nikkasen johdolla.

”Olen tavallaan kapitalisoinut painajaiseni. Olen halunnut käsitellä journalismin avulla sellaisia asioita, jotka ovat aiheuttaneet minussa pelkoa ja ahdistusta”, Roviomaa kertoo.

Hän haluaa toimittajana etsiä uudenlaisia ajattelutapoja. Hänestä yksi journalismin tehtävistä voisi olla ulospääsykeinojen ajatteleminen tilanteesta, jossa ihmiskunta käyttää planeetan resursseja kestämättömästi.

”Yleisön palveleminen on erittäin tärkeää, mutta entä planetaariset rajat ja planeetan palveleminen? Minusta voisi olla isojen medioiden periaatelinjaus, että kunnioitetaan planeetan rajoja”, Roviomaa sanoo.

Vuoden freelance-journalisti on palkittu vuodesta 1997 alkaen

Vuoden freelance-journalistin valinnan tarkoituksena on tehdä freelance-journalistin työtä entistä tunnetummaksi ja kohottaa freelancereiden arvostusta. Vuoden 2023 freelance-journalisti julkistettiin tänään SFJ:n vuosikokouksessa. Vuoden freelance-journalistit kautta aikojen löydät täältä.

Palkinnon uudeksi rahoittajaksi ja yhteistyökumppaniksi on saatu Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö. Siten palkinnon arvo on 5 000 euroa. Palkintoraha maksetaan journalisteille kertyvistä Kopiosto-korvauksista.

Arkisto

Pin It on Pinterest