Etusivu » Vuoden 2015 freelancer Jarno Liski penkoo verosuunnittelua

Vuoden 2015 freelancer Jarno Liski penkoo verosuunnittelua

mennessä | huhti 8, 2016 | Yleinen | 0 Kommenttia

Vuoden 2015 freelancer Jarno Liski, Jyväskylä. 
Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Vuoden 2015 freelancer Jarno Liski, Jyväskylä. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen


Vuoden 2015 freelanceriksi on valittu jyväskyläläinen toimittaja Jarno Liski (s. 1984).

Palkintotyöryhmä kehuu Liskiä rohkeasta tarttumisesta työläisiin aiheisiin: verosuunnitteluun ja verolainsäädännön sudenkuoppiin. Erityisesti esiin nostetaan vuonna 2015 Seurassa julkaistu verotrilogia. Juttusarjassa tuotiin esiin uutta tietoa siitä, miten verotusta suunnitellaan Suomessa korkeimpia vallankäyttäjiä myöten. Liskin perusteellinen selvitystyö paljasti myös verohallinnon menettelytapoja veronkiertäjien armahduslakitapauksessa ja kuinka talousrikostorjunta sekä harmaan talouden tehoiskut jakavat verohallintoa sisäisesti.

Liski tekee taustatyönsä huolella ja on täydellinen vastalause copypeistaus-journalismille. Työvälineinään hän käyttää perinteisten tiedonhankinnan menetelmien lisäksi julkisuuslainsäädännön sallimia tietopyyntöjä ja datajournalismin keinoja.

Vapaat journalistit tarttuvat harvemmin työläisiin tutkiviin aiheisiin, sillä alan palkkioilla pystyy harvemmin rahoittamaan pitempää taustatyötä vaativia juttuja. Tutkivan journalismin resursseja on viime vuosina heikennetty myös isoissa mediataloissa ja kokonaisia tutkivaan journalismiin erikoistuneita ohjelmia on lopetettu.

Vapaa toimittaja Jarno Liski tekee työtä intohimolla ja tinkimättömällä otteella. Hän myös jakaa auliisti neuvoja kollegoilleen ja alan opiskelijoille. Liski vaihtaa notkeasti välinettä. Juttuja ilmestyy verkossa, painetussa sanassa ja sähköisissä medioissa. Tyypillisenä itsensätyöllistäjänä hän vaihtelee rooliaan freelancerista työsuhteiseen journalistiin, alan opiskelijasta alan opettajaan.

Vuoden freelancer -palkintoa on jaettu vuodesta 1997 alkaen ansioituneelle vapaalle journalistille.

Katso Jarno Liskin haastattelu tästä.

Arkisto

Pin It on Pinterest