1. Tarkasta, että kaikki tulot löytyvät ilmoituksesta. Jos teet työtä myös toiminimen tai muun yhtiömuodon kautta, katso ettei toimeksiantaja ole ilmoittanut toiseen kertaan yrityksen tuloja henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi, esitäytetyllä veroilmoituksella.
2. Jos toimit freelance-verokortilla, käy läpi toimintaasi liittyvät vähennykset. Täytä vero.fi -sivulta löytyvä Taiteilijan ja freelancerin tulot -lomake 15, johon merkitset kaikki toiminnasta aiheutuvat tulonhankkimiskulut. Vähennä esimerkiksi päivärahat, kilometrikorvaukset, matkakulut, työhuoneen vuokrat ja sähköt, tietokoneet, puhelinkulut, ohjelmistot ja lisenssit sekä kalustohankinnat. Katso ohjeistus tästä.
3. Muista vähentää työtilasi kulut. Yleensä työhuonevähennys myönnetään kaavamaisin perustein. Kaavamainen työhuonevähennys kattaa työhuoneen vuokran, kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen. Kaavamainen työhuonevähennys on 840 euroa vuodessa (2017). Vähennys voidaan myöntää myös todellisten kulujen mukaan, jos niistä esitetään riittävä selvitys.
4. Tarkista, että YEL-vakuutus sekä erilaisten ammatillisten järjestöjen ja yrittäjäin työttömyyskassan maksut on merkitty esitäytettyyn verolomakkeeseen. Muista vähentää myös muut työhön liittyvät vakuutukset.
5. Jos teet työtä vaikkapa ruokatoimittajana tai erätoimittajana tai sinulle tulee muita poikkeavia työhön suoraan liittyviä hankintoja, vähennä myös ne. Kirjoita aina perustelut veroilmoitukseen, esimerkiksi ”20 kg raakaa jauhelihaa jutun tekoa varten, ruokakuvaukset lehteen Maukkaat murkinat 3/ 2015”.
6. Muista vähentää myös työterveyshuollon kulut, jos sinulla on työterveyshuoltosopimus. Voit yrittää vähentää myös fysioterapian tai työnohjauksen kulut. Maksatko työhuoneen siivouksesta tai kotisivujesi ylläpidosta tai suunnittelusta? Vähennä kulut!
7. Vähensithän lehtitilaukset ja ammattikirjallisuuden hankinnat?
8. Muista vähentää ammatillisen koulutuksen kulut. Voit vähentää itse maksamasi koulutusmenot, jotka ovat tarpeen työtehtäviesi vaatiman tai tarvittavan ammattitaidon säilyttämiseksi tai ylläpitämiseksi siinä työssä, joka sinulla on ollut ennen koulutusta.
9. Palauta ajoissa. Verotuksen määräaika oikaisuvaatimuksen tekemiseen lyheni vuoden 2017 alusta viidestä kolmeen vuoteen.
Lisävinkkejä löydät esimerkiksi Suomen Taiteilijaseuran vero-oppaasta.