Etusivu » Venäjä ja ääriliikkeet uhkailevat. Pelottaako journalisteja?

Venäjä ja ääriliikkeet uhkailevat. Pelottaako journalisteja?

loka 25, 2016 | Yleinen

Seminaari uhkailun vaikutuksesta journalisteihin Oulun ammattikorkeakoulussa (Kotkantie 1, auditorio 1) perjantaina 4.11. klo 13-16. Puhujina Jessikka Aro ja Jussi Korhonen.

Suomalaisen yhteiskunnan ilmapiiri on muuttunut nopeasti. Vihapuhe, trollaus, journalistien häiriköinti ja suoranainen uhkailu ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Uhkauksien ja häirinnän taustalla ovat yleensä erilaiset ääriliikkeet ja aktiivisen informaatiosodankäynnin aloittanut Venäjä. Kuinka uhkailu vaikuttaa yksittäiseen journalistiin ja suomalaiseen journalismiin laajemmin? Oulun ammattikorkeakoulu järjestää aiheesta seminaarin perjantaina 4.11. klo 13-16 yhteistyössä Pohjois-Suomen sanomalehtimiesyhdistyksen (PSSY) ja Radio ja televisiotoimittajien liiton (RTTL) kanssa. Paikkana on Oamkin Kotkantien kampus (Kotkantie 1, auditorio 1).
Seminaarissa esiintyvät Jessikka Aro ja Jussi Korhonen. He pitävät kumpikin oman alustuksensa, joiden jälkeen on varattu aikaa keskustelulle.
Jessikka Aro on journalisti, joka tunnetaan erityisesti Venäjän informaatiosodan tutkijana ja kritisoijana. Aro aloitti Venäjän verkkopropagandan ja disinformaation tutkimisen vuonna 2014, kun Ukrainan kriisi ja Krimin valtaaminen olivat tuoneet yleiseen tietoisuuteen infosodankäynnin. Aro voitti kevättalvella Bonnierin suuren journalistipalkinnon Yle Kioskiin tekemällään artikkelisarjalla Venäjän verkkopropagandasta ja yrityksistä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen myös Suomessa. Aro kirjoittaa parhaillaan kirjaa Venäjän informaatiosodasta. Hän kiertää ympäri maailmaa puhumassa aiheesta. Hänet on noteerattu myös mediassa ympäri maailman. Aro saa jatkuvasti eri kanavien kautta herjauksia ja uhkailuja toimintansa takia. Aron häirintään sekä väärien tietojen ja Aron yhteystietojen levittämiseen ovat osallistuneet muun muassa Venäjän tiedotusvälineissä Suomen asioiden asiantuntijana esiintyvä Johan Bäckman sekä MV-valemediaa Espanjasta käsin julkaiseva Ilja Janitskin. Nyt Bäckmanin epäillään syyllistyneen Aroon kohdistuneeseen törkeään kunnianloukkaukseen ja vainoamiseen. Janitskinia puolestaan epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräysrikoksista, rahapelirikoksista, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, salassapitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksista.
Jussi Korhonen on Oulun ammattikorkeakoulun journalismin opiskelija ja bloggaaja, joka kirjoittaa Seuran verkkosivuille Isän pikajuna -blogia. Hän aloitti vuonna 2014 bloggaajana Kaks Plus –lehdessä. Hänen blogiensa aiheet käsittelivät aluksi lapisperheen arkea isän näkökulmasta. Pian lapsiperheteema jäi takalalle, kun Korhonen alkoi ottaa yhä enemmän kantaa politiikkaan. 2015 Korhonen siirtyi pitämään blogiaan Seura-lehteen. Hänen sarkastinen ja pisteliäs kritiikkinsä kohdistuu erityisesti suomalaisiin äärioikeistolaisiin liikkeisiin ja niitä tukeviin sivustoihin, muunmuassa MV-valemediaan. Hän kritisoi myös Perussuomalaisia ja heidän yhteyksiään ääriliikkeisiin. Hän jatkaa usein keskustelua eri aiheista aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa. Myös Korhonen saa jatkuvasti herjaavia viestejä ja uhkauksia kritiikkinsä kohteilta ja heidän hengenheimolaisiltaan.
Aro ja Korhonen eivät ole yksin. Kuka tahansa, joka kritisoi Venäjän hallintoa ja politiikkaa ja kertoo niistä epämiellyttäviä faktoja, voi joutua systemaattisen parjaus- ja uhkailukampanjan kohteeksi. Näin ongelma koskettaa kaikkia journalisteja ja samalla koko suomalaista yhteiskuntaa. Tiedossa on siis mielenkiintoinen keskustelu päivänpolttavasta aiheesta.
Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan. Seminaariin on vapaa pääsy.
Lehdistölle on varattu mahdollisuus Aron ja Korhosen haastatteluun ja valokuvaukseen seminaarin jälkeen klo 16-17.
Lisätietoja:
Ari-Pekka Sirviö
journalismin lehtori
Oulun ammattikorkeakoulu
ari-pekka.sirvio@oamk.fi
p: 0405190099

Arkisto