Etusivu » Velkajärjestely tulossa mahdolliseksi myös pienyrittäjille

Velkajärjestely tulossa mahdolliseksi myös pienyrittäjille

mennessä | kesä 17, 2014 | Yleinen | 0 Kommenttia

Hallitus antoi viime viikolla eduskunnalle lakiesityksen, jonka mukaan myös yrittäjä voi päästä velkajärjestelyyn.

Esityksen mukaan velkaongelmiin joutuneen yrittäjän yksityiset ja elinkeinotoiminnan velat voitaisiin järjestellä, jos yritystoiminta on melko pienimuotoista ja perustuu pääasiassa yrittäjän omaan työpanokseen. Uudistus koskisi myös freelance-verokortilla toimivia yrittäjiä. Yhtiömuotoisia yrityksiä velkajärjestelyn mahdollisuus ei jatkossakaan koskisi.

Nykyisin velkajärjestelyssä ei voida lainkaan järjestellä elinkeinotoimintaan liittyviä velkoja. Yrittäjän on joko lopetettava elinkeinotoiminta velkajärjestelyyn pääsemiseksi tai hakeuduttava yrityssaneeraukseen. Pienyrittäjälle yrityssaneeraus on usein kuitenkin liian raskas ja kallis vaihtoehto.

Velkajärjestelyn edellytyksenä olisi, että yrittäjä pystyy maksamaan velkojaan ainakin vähän ja että elinkeinotoiminta on riittävän kannattavaa.

Talous- ja velkaneuvonnassa avustettaisiin jatkossa yksityisiä elinkeinonharjoittajia myös heidän elinkeinotoimintaan liittyvien velkojensa järjestelyssä.

 Nykyään velkajärjestelyssä ei voi järjestellä elinkeinotoimintaan liittyviä velkoja, vaan yrittäjän on joko lopetettava elinkeinotoiminta velkajärjestelyyn pääsemiseksi tai hakeuduttava yrityssaneeraukseen.

Veloille lopullinen vanhentumisaika

Hallituksen esityksen mukaan velka vanhenisi 20 vuodessa tai, jos velkojana on luonnollinen henkilö, 25 vuodessa. Yrittäjän omistusasunnon suoja paranee, sillä velkajärjestelyssä omistusasunnon voi säilyttää tietyin edellytyksin, yrityssaneerauksessa ei. Lisäksi talous- ja velkaneuvonnassa avustettaisiin yksityisiä elinkeinonharjoittajia myös heidän elinkeinotoimintaan liittyvien velkojensa järjestelyssä.

 

Päivitetty 18.6. klo 10.30.

Arkisto

Pin It on Pinterest