Etusivu » Valko-Venäjän freelancerit lainsuojattomia

Valko-Venäjän freelancerit lainsuojattomia

mennessä | touko 15, 2014 | Yleinen | 0 Kommenttia

2014-05-11 14.26.02“Freelance-journalisti, joka jää kiinni työnteosta, joutuu pidätetyksi ja vankilaan. Kaksi viikko on aivan normaali pidätysaika, eikä heillä ole mahdollista saada puolueetonta käsittelyä tai apua”, kertoo Andrus Klikunou Valko-Venäjän Journalistiliitosta BAJ:sta.

Maan laki määrittelee, kuka on journalisti ja määritelmä tunnistaa vain työsuhteisen journalistin. Freelancerit toimivat siis maan alla, laittomasti. Klikunou kertoi maan sananvapaustilanteesta ja erityisesti freelancereiden tukalasta tilanteesta pohjoismaisessa freelance-seminaarissa Tanskan Korsörissä.

Suurin osa maan mediasta on hallinnon omistuksessa. Freelancerit työskentelevät maasta laittomasti ulkomaisiin julkaisuihin tai muutamiin itsenäisiin medioihin. “Freelancerit ovat nuoria, demokraattisesti ja uudistusmielisesti ajattelevia. Kun he työskentelevät usealle ulkomaiselle medialle yhtä aikaa, he kertovat moniäänisempää kuvaa Valko-Venäjän tilanteesta ja nostavat journalismin laatua maassamme,” Klikunou sanoo.  Freelancerit työskentelevät paljon vapaaseen verkkomediaan, joka aika ajoin suljetaan maassa kokonaan. Vallanpitäjien näkökulmasta freelancerit ovat uhka, sillä heitä ei voi hallita samalla tavalla kuin vallanpitäjien omistavissa julkaisuissa työskenteleviä kollegoita.

Koska freelancereita ei lain mukaan ole olemassakaan, ei ole myöskään tarkkaa tietoa siitä, minkä verran heitä on. BAJ:iin on järjestäytynyt 1200 journalistia ja freelancereita arvioivat olevan noin 10 prosenttia.

Pohjoismaiset freelance-hallitukset allekirjoittivat viikonloppuna vetoomuksen Valko-Venäjän informaatioministeriölle maan medialakien lakien muuttamiseksi, jotta freelancereiden olemassa olo tunnustettaisiin ja maassa luovuttaisiin viranomaisten jakamien pakollisten journalisti-valtakirjojen vaatimisesta.

Minskissä järjestettävien jääkiekon mm-kisojen aikana journalistien työtä on häiritty ja Suomessa on keskusteltu siitä, tulisiko journalistien palata takaisin kisoistakun työntekoa häiritään. Mitä mieltä Andrus Klikonou on, tulisiko kisoja boikotoida?

“On hyvä, että journalisteja saapuu kisoihin ja he raportoivat mahdollisimman laajasti maailmalle siitä, mitä maassa tapahtuu, Andrus sanoo.

Kuva: Jyrki Vesa

 

Arkisto

Pin It on Pinterest