Etusivu » Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta: osuuskuntatyö on yrittäjätyötä

Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta: osuuskuntatyö on yrittäjätyötä

mennessä | kesä 16, 2016 | Yleinen | 0 Kommenttia

Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta teki toukokuussa päätöksen, jossa se katsoi, ettei työosuuskunnan kautta tehty työ ole työsuhteista työtä. Lautakunnan mukaan kysymys oli yrittäjätyöstä, josta ei kerry palkansaajan työssäoloehtoa. Perinteisesti luovalla aloilla työskentelevät ovat voineet kuulua työosuuskuntaan ja kerryttää työttömyysturvan työssäoloehtoa. Myös entinen työministeri Ihalainen on vastauksessaan eduskunnalle katsonut, että työosuuskunnat ovat eri asemassa kuin esimerkiksi laskutusyhtiöt.

Ammattiliitto Erton työttömyyskassa päätti muutoksenhakulautakunnan päätöksen perusteella periä takaisin freelancerin työttömyyskorvaukset, vaikka sen jäsen oli ilmoittanut kaikki saadut tulot asianmukaisesti ja kertonut työskentelevänsä osuuskunnan lukuun. Kyseinen työosuuskunta valvoi työntekijänsä työaikaa sekä omisti osuuskuntalaisen työntekovälineet.

Muutoksenhakulautakunnan päätös ei ole lopullinen ja siitä on valitettu Erton työttömyyskassalle. Jos Erton työttömyyskassa ei oikaise valitusta, ratkaisu siirretään vakuutusoikeuden ratkaistavaksi. Vakuutusoikeuden käsittelyaika on noin 13 kuukautta.
– Työttömyyskassat ovat ohjanneet henkilöitä liittymään työosuuskuntiin, jotta he voisivat säilyttää oikeuden palkansaajan työttömyysetuuksiin. Lisäksi monien kassojen verkkosivuilta, jopa Erton, löytyy tietoa siitä, että työssäoloehtoa kertyy työosuuskunnissa. Vakuutusoikeudella on aika merkittävä päätös käsiteltävänään, ja se tulee vaikuttamaan työosuuskuntien asemaan”, sanoo Journalistiliiton freelance- asioihin erikoistunut lakimies Jussi Salokangas.

Korjattu 20.6.2016 kello 11.20 Jussi Salokankaan ensimmäisen lauseen sitaatissa sana työttömyyskassa sanaksi työosuuskunnaksi.

Arkisto

Pin It on Pinterest