Etusivu » Työryhmä pohtii joustoja YEL-vakuuttamiseen, yrittäjän sairauspäivien karenssi lyhenemässä

Työryhmä pohtii joustoja YEL-vakuuttamiseen, yrittäjän sairauspäivien karenssi lyhenemässä

mennessä | syys 1, 2017 | Yleinen | 0 Kommenttia

Muutama yrittäjien sosiaaliturvaan liittyvä hanke on etenemässä ensi vuoden alusta. Hallituksen esitys yrittäjäin sairauspäivärahakarenssin lyhenemisestä neljästä yhteen päivään on lähdössä eduskuntaan heti alkusyksystä. Asia käsiteltiin jo puoliväliriihessä keväällä. Työttömän työnhakijan neljän kuukauden työttömyysturva yritystoimintaa aloitettaessa meni läpi valtion budjetissa, ja hanke etenee eduskuntaan syksyn aikana. Tätä uudistusta esitti myös SFJ ja Journalistiliitto sekä ITSET-työryhmä. Ajatuksena on, ettei toiminnan alussa jokaisen toimeksiannon jälkeen tarvitsisi odottaa TE-keskuksen lausuntoa siitä, onko toiminta pää- vai sivutoimista yrittäjyyttä. Uudistuksen tarkemmasta sisällöstä ei ole kuitenkaan vielä mustaa valkoisella.

Yhdistelmävakuutuksen eteneminen vielä hidasta, ja esitys tuskin tulee valmiiksi ensi vuodeksi. Yhdistelmävakuutus tarkoittaa, että palkka- ja toimeksiantopohjaista työtä tekevä voisi vakuuttaa kaikki tulonsa samassa kassassa, eli kaikki tulonsa joko yrittäjäin työttömyyskassassa tai palkansaajakassassa.  TEM:in  työryhmässä on tehty alustavaa pohjaesitystä yhdistelmävakuutuksesta. Yhdistelmävakuutus tulisi voimaan aikaisintaan alkuvuodesta 2019. Paljon asioita on kuitenkin vielä ratkaisematta, kuten se, miten kaikki työ huomioidaan ja miten työtunnit kerryttävät työssäoloehtoa, joka on erilainen palkansaajien ja yrittäjien työttömyysturvassa. Isoja ratkaisemattomia kysymyksiä ovat vakuutuksen rahoitus sekä yhdistelmävakuutuksen hinta.

STM:ssä pohtii tällä hetkellä myös epävirallinen työryhmä joustomahdollisuuksia YEL:iin. Mietinnässä on ainakin alarajan poistaminen sekä nykyisen YEL:in työtulorajan nostaminen tai alentaminen. Työryhmä pohtii myös  mahdollisuutta maksaa vapaaehtoisesti tai pakollisesti YEL-maksuja prosenttipohjaisesti, toteutuneiden ansioiden mukaan silloin,  kun toiminta on satunnaista ja pienimuotoista.

 

Arkisto

Pin It on Pinterest