Etusivu » Työpari Tähjä ja Viitanen nappasi Vuoden freelance -palkinnon Karkoitetut-tietokirjallaan

Työpari Tähjä ja Viitanen nappasi Vuoden freelance -palkinnon Karkoitetut-tietokirjallaan

huhti 6, 2017 | Yleinen

Vuoden 2016 freelancerit, Katja Tähjä (vas), Kaisa Viitanen. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Vuoden 2016 freelancer -palkinnon saa tänä vuonna toimittaja-valokuvaaja-työpari Kaisa Viitanen ja Katja Tähjä.

Tunnustus myönnettiin työparille ansiokkaasta journalistisesti toteutetusta tietokirjasta Karkotetut, joka julkaistiin vuonna 2016. Tähjä ja Viitanen tekivät kirjaa viiden vuoden ajan lukuisissa eri maissa haastatellen ja kuvaten EU-maista pois vietyjä ihmisiä.

Joka vuosi Euroopan unionin jäsenmaista häädetään noin 160 000 ihmistä. Karkotetut-työryhmä halusi selvittää, miksi näin tehdään ja mitä karkotetuille tapahtuu? Mitä tapahtuu heille, jotka eivät saa Euroopasta turvapaikkaa tai oleskelulupaa?

Tähjä ja Viitanen halusivat laajentaa aiheen tutkimista tietokirjaa laajemmaksi ja loivat projektin ympärille työryhmän, joka tarkasteli ilmiötä laajasti eri kulmista. Journalistien, tutkijoiden ja taiteilijoiden muodostama työryhmä loi tietokirjan lisäksi vuonna 2016 seminaareja, keskustelutilaisuuksia, näyttelyn Helsingin kaupungin taidemuseolle, oppimateriaalia kouluille, näytelmän ja lukuisia eri lehtijuttuja.

Suomen freelance-journalistit palkitsee Kaisa Viitasen ja Katja Tähjän Vuoden freelancer -tunnustuksella ansiokkaasta ja sinnikkäästä työskentelystä ajankohtaisen ja tärkeän aiheen parissa. Työpari nosti esiin karkoitettujen asemaa ja toi keskusteluun ajantasaista faktoja ja sävyjä, joita siitä oli aiemmin puuttunut. Karkotetut-projekti on rohkea avaus, joka sai aikaan laajaa yhteiskunnallista keskustelua.

Vapaa toimittaja Kaisa Viitanen on toiminut freelancerina vuodesta 2010 alkaen. Tätä ennen hän työskenteli Me Naiset –lehdessä yli 10 vuotta. Viitanen kirjoittaa muun muassa Meidän perhe -lehteen, Helsingin Sanomiin, Maailman Kuvalehteen, Mondoon ja Huiliin.

Helsinkiläinen valokuvaaja Katja Tähjä on toiminut freelancerina 2000-luvun alusta lähtien eli koko työuransa. Hän on kuvannut muun muassa Helsingin Sanomiin, Me Naisiin, Kotivinkkiin, Maailman Kuvalehteen sekä useille järjestöille.

Sekä Kaisa Viitanen että Katja Tähjä kuuluvat Noon-kollektiiviin, joka tekee yhteiskunnallista viestintää ja journalimia yhdessä toimittajien, graafikkojen ja kuvaajien kanssa. Kummatkin tekevät myös tekevät vapaaehtoistyötä Amnesty Internationalin tiedotukselle. Lisäksi he ovat mukana Koneen säätiön rahoittamassa Iso Numeron tutkijoiden ja toimittajien yhteistyöhankkeessa. Työparilta on aiemmin ilmestynyt paperittomien siirtolaisten asemaa käsitellyt Paperittomat–tietokirja vuonna 2010.

Vuoden freelancer -palkintoa on jaettu vuodesta 1997 alkaen ansioituneelle vapaalle journalistille. Palkinnon myöntää Suomen freelance-journalistit ry. Palkinto luovutettiin yhdistyksen vuosikokouksessa Villa Kivessä lauantaina 8.4.2017.

Kuva ja video: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Arkisto

Pin It on Pinterest