Journalistiliiton ja Suomen freelance-journalistien julkaisemia mallisopimuksia on päivitetty. Sopimuksia on seitsemän, ja ne eroavat toisistaan luovutettavien oikeuksien laajuudessa.
”Mallisopimuksia voi käyttää esimerkiksi toimeksiannoista sopimiseen tai tekijänoikeuksien luovutuksen vertailuun sopimusneuvotteluissa”, sanoo Journalistiliiton työehtoasiantuntija Hanna Zidan, joka vastasi mallisopimusten päivittämisestä.
Päivitystyössä on huomioitu viime vuonna voimaan tullut tekijänoikeuslaki. Sen mukaan tekijällä on oikeus saada selvitys teoksensa käytöstä, eli esimerkiksi jutun kirjoittajalla tai kuvien kuvaajalla on oikeus saada tiedot teoksensa käytön laajuudesta. Selvitys on annettava, jos sopimuskumppani on saanut tuloja teoksen hyödyntämisestä tai jos korvaus on rojaltimallinen.
Tekijänoikeuslakiin on kirjattu myös, että tekijän tulee saada teoksensa hyödyntämisestä asianmukainen ja oikeasuhtainen korvaus. Selvitysoikeus antaa mahdollisuuden arvioida tätä.
”Alalla on totuttu laajoihin tekijänoikeuden luovutuksiin, usein laajempiin kuin toimeksiantajan todellinen tarve on. Mitä laajempia oikeuksia luovutetaan, sitä korkeampi palkkion tulisi olla”, Zidan huomauttaa.
Journalistiliiton freelancerien työmarkkinatutkimuksen perusteella vain yhdeksän prosenttia freelancereista pystyy laatimaan sopimusehtonsa itse, kun taas 33 prosentilla sopimus perustuu sopimuskumppanin joustamattomiin ehtoihin.
”Toimeksiannoista pitäisi pystyä neuvottelemaan siten, että neuvotteluissa huomioidaan nykyistä paremmin freelancerien näkökulma ja oikeudet. Mallisopimusten tarkoitus on osaltaan tukea tätä”, Zidan sanoo.
Mallisopimukset ovat täällä.