Etusivu » Turun Sanomien uusi avustajasopimus vie tekijältä kaikki taloudelliset oikeudet

Turun Sanomien uusi avustajasopimus vie tekijältä kaikki taloudelliset oikeudet

mennessä | joulu 27, 2013 | Yleinen | 0 Kommenttia

Turun Sanomien joululahja avustajilleen: Avustajasopimus vie kaikki tekijänoikeudet ja vastuut siirtyvät avustajille.

Juuri ennen joulunpyhiä avustajillepostitettu avustajasopimus mahdollistaa Turun Sanomille luovutetun aineiston käytön missä tahansa julkaisussa. Aineisto voidaan luovuttaa myös muille lehtitaloille tai kenelle tahansa. Turun Sanomat on ilmoittanut tekeväns ä laajaa yhteistyötä eri tiedotusvälineiden kanssa, joten samat jutut, kuvat ja kuvitukset päätyvät suurella todenäköisyydellä myös toisiin medioihin. Tällä sopimuksella luovutettua aineistoa voidaan käyttää uudelleen myös muissa kuin alkuperäisissä yhteyksissä.

Näin laaja toimeksiantajan aineiston laaja käyttömahdollisuus asettaa vaatimuksia myös avustajalle. Sopimuksen mukaan avustaja vastaa kolmansien korvausvaatimuksista, joka aiheutetaan erityisellä huolimattomuudella tai tahallisella toiminnalla. Korvausvaatimusten välttämiseksi haastateltavalle ja kuvattavalle on tehtävä selväksi, että luovutettu aineisto voidaan julkaista myöhemmin missä tahansa julkaisussa ja missä tahansa yhteydessä. Turun Sanomat on ilmoituksensa mukaan pyrkinyt ilmoittamaan jatkokäytöstä haastateltaville. Sopimus mahdollistaa sen, että luovutettava aineisto voi päätyä myöhemmin myös markkinointikäyttöön, koska kaikki taloudelliset oikeudet kuuluvat Turun Sanomille.

Turun Sanomat on ilmoittanut sopimuksen vaikuttavan palkkiotasoon, jota pyritään yhtenäistämään. Palkkio määräytyy jatkossa tehtävän vaativuuden mukaan. Näin laajojen oikeuksien luovuttamisen tulisi korottaa palkkiotasoa merkittävästi, mutta palkkiotason korotuksesta ei ole varmuutta. Turun Sanomat edellyttää sopimuksen allekirjoittamista jatkossa jokaiselta avustajaltaan. Poikkeamista voidaan keskustella tapauskohtaisesti.

Journalistiliitto ja SFJ eivät suosittele jäsenilleen sopimuksen allekirjoittamista nykymuodossaan.

Arkisto

Pin It on Pinterest