Etusivu » Tuotantoyhtiöt haluavat Kopiosto-oikeutesi?

Tuotantoyhtiöt haluavat Kopiosto-oikeutesi?

mennessä | maalis 28, 2017 | Yleinen | 0 Kommenttia

Teetkö töitä tuotantoyhtiöille? Av-tuotantoyhtiöitä edustava Tuotos ry. on lähettänyt jäsenyrityksilleen 13.3. tiedotteen, jossa ohjeistetaan tuotantoyhtiöitä vaatimaan av-tekijöiltä oman jäsenjärjestönsä, kuten Journalistiliiton kautta Kopioston kollektiivihallinnointiin siirtämiä oikeuksia ja peruuttamaan antamansa Tekijänoikeussopimuksen tai Kopiosto-valvontavaltakirjan.
 
Tämä on ennenkuulumaton toimenpide ja se kohdistuu suoraan av-tekijöiden oikeuksien kollektiivihallinnoinnin ytimeen. Toteutuessaan tämä operaatio johtaisi siihen, että av-tekijät eivät enää saisi korvauksia teostensa käytöstä Kopioston nykyisin hallinnoimilta käyttöalueilta kuten opetuskäytöstä, yksityisestä kopioinnista ja televisio-ohjelmien verkkotallennus-palveluista.
 
Jos sinulle tarjotaan tai on tarjottu allekirjoitettavaksi sopimusta, jossa verkkotallennusoikeuksia luovutetaan tuotantoyhtiölle tai Kopiosto-oikeuksien peruutuslomaketta, olethan yhteydessä Journalistiliiton lakimies Sanna Nikulaan (sanna.nikula@journalistiliitto.fi)

Älä suostu sinulle haitallisiin sopimuskirjauksiin

Tuotoksen tiedotteen liitteenä on lähetetty tuotantoyhtiöille mallilausekkeita, joita Tuotos kehottaa käyttämään tekijän kanssa tehtävissä sopimuksissa. Niiden perusteella esimerkiksi verkkotallennuspalveluita ja edelleen lähettämistä koskevat oikeutesi siirtyvät tuotantoyhtiölle. Nämä lausekkeet ovat sinun kannaltasi erittäin huonoja. Ainoa syy sille, että osa tuotantoyhtiöistä pyrkii sopimuksilla hankkimaan myös av-tekijöiden verkkotallennusoikeudet itselleen, on se, että ne haluavat saada oman korvauksensa lisäksi myös av-tekijöille kuuluvat korvaukset itselleen. Mielestämme tämä ei ole reilua!

AV-tekijä, olethan tehnyt tekijänoikeussopimuksen?

Radio- ja tv-puolella Kopiosto-korvaukset menevät eri tavalla kuin lehtipuolella, missä Kopiosto-korvaukset jaetaan apurahoina Jokes-säätiön kautta Journalistiliiton jäsenille. AV-puolella korvaukset maksetaan osin yksilökorvauksina suoraan tekijöiden tilille, osin niitä jaetaan AVEK:in kautta apurahoina.
Jos teet työtä televisiolle tai radiolle, käy tekemässä tekijänoikeussopimus ja lue lisää täältä.

Arkisto

Pin It on Pinterest