Tammikuun alusta alkaen maksetut palkat ja työkorvaukset on ilmoitettava tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksamisesta. Mitä se merkitsee itsensätyöllistäjän toiminnassa? Vastaus riippuu siitä, missä muodossa toimii.
Tulorekisteriin ilmoitettavia tietoja ovat tehdystä työstä maksetut palkat, luontoisedut, palkkiot, työkorvaukset sekä muut ansiotulot. Tulorekisteriin ilmoitetaan myös maksetut päivärahat, ateriakorvaukset ja kilometrikorvaukset.
Tulorekisteri-ilmoitukset voi tehdä esimerkiksi Palkka.fi-palkanlaskentaohjelmalla. Palkka.fi on verohallinnon, työeläkeyhtiöiden ja Työttömyysvakuutusrahaston ylläpitämä maksuton palkanlaskentaohjelma pienyrityksille ja kotitalouksille. Sen kautta maksetut työkorvaukset ja palkat rekisteröityvät tulorekisteriin suoraan, jos ilmoittaja on valinnut automaattisen tietojen lähettämisen.
Verokortilla toimiva freelancerin toimeksiantaja pidättää palkkiosta ennakonpidätyksen, ja toimeksiantajan velvollisuus on tehdä tarvittavat viranomaisilmoitukset, myös ilmoitukset tulorekisteriin. Tulosi ilmoitetaan työ- tai tekijänoikeuskorvauksena. Vuoden alusta pääset itse tarkistamaan omia tulotietojasi sähköisessä palvelussa. Sinulla on vuoden alusta tulonsaajana ensimmäistä kertaa mahdollisuus saada reaaliaikainen kokonaiskuva palkkio- ja etuustiedoistasi. Jos teet työsuhteista keikkaa, tulorekisteristä voi tarkistaa myös sen, onko työnantaja hoitanut ilmoittamiseen liittyvät työnantajavelvoitteensa, kuten eläkemaksut.
Jos käytät laskutuspalvelua, sinulle maksettu suoritus on työ- tai tekijänoikeuskorvausta. Ilmoita suoritus itse tulorekisteriin tulolajilla työ- tai tekijänoikeuskorvaus.
Toiminimiyrittäjä ei maksa itselleen palkkaa, vaan toiminimen tuloja käsitellään toiminimen kirjanpidossa, ja ne ilmoitetaan veroilmoituksella. Yksityisnostoja ei siksi ilmoiteta tulorekisteriin. Tilanne on toinen, jos sinulla on työntekijöitä tai maksat alihankkijalle palkkioita keikkaluontoisista töistä. Silloin toiminimestä maksetut palkat ja palkkiot tulee ilmoittaa tulorekisteriin.
Jos yrityksesi kuuluu ennakkoperintärekisteriin, tietoja ei tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin. Jos taas yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, palkat ja palkkiot on ilmoitettava tulorekisteriin.
Jos sinulla on osakeyhtiö, joka maksaa palkkasi, palkka tulee ilmoittaa tulorekisteriin. Sen sijaan suurinta osaa pääomatuloista, kuten korkoja tai osinkoja ei ilmoiteta.
Vuodesta 2020 alkaen tulorekisterin tiedon käyttäjien määrä kasvaa, kun tulorekisteriin ilmoitettuja tietoja käyttävät Verohallinnon, Kelan, Työllisyysrahaston, työeläkelaitosten ja Eläketurvakeskuksen (ETK) lisäksi myös työtapaturma- ja ammattitautivakuuttajat, liikennevakuutusyhtiöt, Potilasvahinkokeskus, Tapaturmavakuutuskeskus, Valtiokonttori, kunnat, kuntayhtymät, työttömyyskassat, Työllisyysrahasto (aikuiskoulutusetuudet), työsuojeluviranomaiset, Tilastokeskus, TEMin hallinnonala sekä Ahvenanmaan maakunta ja sen viranomaiset ja kunnat.