Etusivu » Tilastokeskus tutkii yrittäjiä sekä palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistämistä

Tilastokeskus tutkii yrittäjiä sekä palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistämistä

mennessä | tammi 24, 2017 | eläkkeet, freelance-journalisti, journalistit, sosiaaliturva, yrittäjät | 0 Kommenttia

Tilastokeskus kartoittaa vuonna 2017 yrittäjien kokemuksia. Vuoden alusta käynnistynyt tutkimus kattaa kaikki yrittäjyyden muodot: työnantajayrittäjät, maatalousyrittäjät, yksinyrittäjät, ammatinharjoittajat ja freelancerit.

Tutkimuksen tavoitteena on saada tietoa muun muassa eri tavoin toimivien yrittäjien asemasta, työoloista, verkostoitumisesta, sosiaaliturvasta sekä eläkeajatuksista. Kiinnostuksen kohteena on myös se, miten eri tavoin suomalaiset yhdistelevät palkkatyötä ja yrittäjyyttä. Tarkoitus on lisäksi selvittää, miten yleistä on niin sanottu epäitsenäinen yrittäjyys eli se, että työtä tehdään yrittäjyyden ja palkkatyön välimaastossa. Osa tutkimuksen kysymyksistä kysytään vuonna 2017 samanlaisina kaikissa EU-maissa, jolloin tuloksia voidaan näiltä osin verrata muiden maiden yrittäjien tilanteeseen.
Tilastokeskus tutki yrittäjiä edellisen kerran vuonna 2013, mutta silloin tutkimus koski vain yksin yrittäjinä tai yrittäjämäisesti työskenteleviä henkilöitä eli itsensätyöllistäjiä.
”Tutkimuksen avulla halutaan selvittää esimerkiksi sitä, mitä hyvää ja huonoa yrittäjänä toimimisessa on, miten yrittäjät ovat päätyneet työskentelemään yrittäjinä ja miten erityyppisten yrittäjien kokemukset eroavat toisistaan. Tärkeää on selvittää myös yrittäjien kasvuhalukkuutta. Miksi toiset yksin yritystoimintansa aloittavat päätyvät laajentamaan yritystoimintaansa palkkaamalla työntekijöitä tai eri tavoin verkostoitumalla, ja toiset eivät? Mitä tekijöitä löytyy yrittäjien kasvuhalukkuuden takaa ja mikä koetaan kasvun esteiksi?”, kertoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Anna Pärnänen.

Tutkimukseen voi osallistua puhelimitse

Tilastokeskus toteuttaa tutkimuksen vuoden 2017 aikana. Tutkimuksen otos poimitaan Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta. Työvoimatutkimuksen puhelinhaastattelun päätteeksi tutkimukseen valituille yrittäjille ja ammatinharjoittajille ehdotetaan vielä noin 15 minuuttia kestävään yrittäjätutkimukseen osallistumista.
Kaikki tutkimuksen tiedot käsitellään luottamuksellisesti eikä yksittäisen vastaajan tietoja voi erottaa tilastoina julkaistuista tuloksista. Haastatteluista vastaa Tilastokeskuksen oma haastattelijaverkosto.

Tutkimusta rahoittavat Tilastokeskuksen lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö, Eläketurvakeskus, Suomen juhlavuoden rahasto Sitra sekä Työterveyslaitos. Ensimmäiset tulokset julkistetaan vuonna 2018.

Arkisto

Pin It on Pinterest