Etusivu » Tietoa yhdistyksestä » Miksi jäseneksi?

Miksi jäseneksi?

Kun liityt Suomen Journalistiliittoon, liityt samalla sen johonkin jäsenyhdistykseen (liittymään pääset täällä). Suomen freelance-journalistit (SFJ) on Suomen Journalistiliiton valtakunnallinen jäsenyhdistys, johon kuuluu noin 1 400 jäsentä: toimittajia, valo- ja videokuvaajia, kääntäjiä, kustannustoimittajia, graafikoita, viestijöitä ja muita media-alan osaajia.

SFJ:hin on perinteisesti kuulunut lehdistölle työskenteleviä freelancereita. Sähköiseen mediaan töitä tekevät freelancerit ovat kuuluneet Radio- ja tv-toimittajien liittoon (RTTL) ja järjestäytyneet omaan Freelance-ammattiosastoonsa (FAO). Nykyään jaottelu ei ole mustavalkoinen, ja jäsenemme tekevät monipuolisesti media-, viestintä- ja kustannusalan töitä.

10 syytä kuulua SFJ:hin

1. Freelancerien edunvalvonta

SFJ on keskittynyt ajamaan freelancerien etuja. Tehtävämme on jäsenten työolojen, taloudellisen aseman ja sosiaaliturvan parantaminen. Hyödynnämme edunvalvonnassa koko toimien kirjoa poliittisesta vaikuttamisesta jäsenten neuvontaan, viestintään ja kouluttamiseen.

2. Palkkiosuositukset

SFJ julkaisee vuosittain palkkiosuositukset, joita voi käyttää selkänojana palkkioneuvotteluissa. Palkkiosuosituksissa kerrotaan, kuinka paljon freelancerien tulisi laskuttaa työstään, jotta freelancerit pääsisivät työsuhteisten kollegoidensa mediaanikokonaisansioihin.

3. Koulutukset ja muut tapahtumat

SFJ järjestää sekä edullisia että täysin maksuttomia tapahtumia nimenomaan freelancerien tarpeisiin. Jos koulutus maksaa satasia, osallistumiseen voi hakea apurahaa Jokes-säätiöltä. SFJ:n jäsenenä voit osallistua myös Journalistiliiton tapahtumiin. Lisäksi SFJ:n ammattiosasto KAOS järjestää tapahtumia kirjallisuuden kääntäjille.

4. Freelance-journalistien yhteisö

SFJ:n toiminnan kautta tutustut kollegoihin, jotka jakavat media-alan freelancerina työskentelyn ilot ja haasteet. Kannustamme vertaistukeen: esimerkiksi Facebookissa on Suomen freelance-journalistien jäsenille tarkoitettu keskusteluryhmä

5. Freeluettelo

SFJ ylläpitää verkkopalvelua, joka on freelance-journalisteille tehokas tapa markkinoida omaa työtä. Freeluettelo julkaistaan vuosittain myös painettuna versiona. SFJ:n jäsenet voivat lisätä tietonsa Freeluetteloon milloin vain. Muita Journalistiliiton jäsenyhdistysten freelancereita otetaan luetteloon kerran vuodessa.

6. Asiantunteva neuvonta

SFJ:n toiminnanjohtaja neuvoo jäseniä muun muassa palkkioihin, alan käytäntöihin ja freelancerien sosiaaliturvaan liittyvissä kysymyksissä. SFJ:n jäsenillä on oikeus myös Journalistiliiton maksuttomaan lakineuvontaan. Liiton juristeilta saa apua esimerkiksi sopimusneuvotteluihin ja palkkioiden perintään.

7. Ajantasaista tietoa

SFJ viestii aktiivisesti jäsenkirjeissään, sosiaalisen median kanavissaan ja verkkosivuillaan. Kerromme muun muassa freelancerien asemasta media-alalla, muutoksista lainsäädännössä ja sosiaaliturvassa, koulutuksista ja apurahoista. Viestintämme tukee freelancerina työskentelyä: esimerkiksi Freen satanen havainnollistaa freelancerin kuluja.

8. Joukkovoima

SFJ:n jäsenenä olet osa freelancerien joukkoa. Mitä useampi järjestäytyy ajamaan freelancerien ja alan etuja, sitä varmemmin kehitystä tapahtuu. Halutessasi voit pyrkiä myös vastuutehtäviin esimerkiksi SFJ:n hallitukseen.

9. Freelancerien ääni liitossa

SFJ pitää osaltaan huolen, että freelancerien ääni kuuluu Journalistiliitossa. SFJ:n edustajat vaikuttavat aktiivisesti Journalistiliiton eri elimissä, kuten valtuustossa, hallituksessa ja useissa valiokunnissa.

10. Journalistiliiton jäsenedut

SFJ:n jäsenenä saat myös Journalistiliiton jäsenedut. Saat muun muassa pressikortin, ammattilehti Journalistin, vakuutusyhtiö Fennian jäsenvakuutuksen ja lakineuvontaa. Journalistiliiton jäsenenä voi myös liittyä Mediakuntaan, joka on liiton perustama työosuuskunta.

Pin It on Pinterest