Long Playn koulutus: Tiedonkaivuun salat

Aika
23.10.2019
14.00 - 17.45

Paikka
Journalistiliitto

Toimittajan työ vaatii monipuolisten tietolähteiden tuntemista. Sähköisten ja arkistolähteiden käyttöön liittyvät rutiinit kannattaa hallita hyvin – se helpottaa arkea ja auttaa löytämään uusia aiheita. Tiedonkaivuun salat -koulutus antaa käytännön työkaluja tehokkaampaan tiedonhankintaan sekä verkon että arkistojen uumenista. Koulutus tarjoaa paljon vinkkejä syvempään tiedonhankintaan ja lähteiden hankkimiseen sekä siihen, miten saatua tietoa voi soveltaa käytännössä.

Hanna Nikkanen perehdyttää sähköiseen tiedonhankintaan. Hän kertoo, miten hakukoneista saa parhaimman mahdollisen tehon irti, miten menneitä aineistoja etsitään ja millaisia tietokantoja toimittaja voi työssään hyödyntää. Hän kertoo myös, miten varmistat kuvien ja videoiden aitouden. Näiden taitojen hallitseminen auttaa kaikkia toimittajia, ei vain tutkivia toimittajia.

Antti Järvi kertoo, mitä apua arkistolähteistä on journalismin tekemisessä. Hän perehdyttää arkistojen käyttämiseen, rekisterien hyödyntämiseen ja siihen, millaisia asioita pitää ottaa huomioon, kun historiaa herätetään henkiin journalismissa. Koulutus antaa vinkkejä myös siihen, kuinka historiallisia aineistoja voi käyttää apuna juttujen ideoinnissa.

Hanna Nikkanen on tutkiva toimittaja ja tietokirjailija. Hän on saanut mm. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon tutkivasta journalismista vuonna 2011 ja vuonna 2018 osana Hyvän sään aikana -työryhmää. Hän toimi Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina lukuvuonna 2016–2017.
 
Antti Järvi on toimittaja ja tietokirjailija. Hän on aikaisemmin työskennellyt mm. Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa ja Ylioppilaslehdessä. Hän on myös opettanut narratiivista journalismia Haaga-Helian toimittajaopiskelijoille.
Nikkanen ja Järvi ovat molemmat Long Playn perustajajäseniä ja kuuluvat nykyään sen toimitukseen. Yhdessä he ovat julkaisseet tietokirjan Karanteeni – kuinka aids saapui Suomeen (Siltala 2014).

Koulutus sisältää käytännön harjoituksia, eli omat läppärit mukaan.
Mukaan mahtuu 30 SFJ:n jäsentä. Subventoitu hinta SFJ:n jäsenille on 30 €.

Kahvi- ja sämpylätarjoilu.

Ilmoittautuminen on sitova. Sen voi peruuttaa vielä viikkoa ennen koulutusta, muussa tapauksessa perimme osallistumismaksun.

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

 

Pin It on Pinterest