Etusivu » Suomen sijoitus lehdistönvapausindeksissä putosi toisena vuotena peräkkäin

Suomen sijoitus lehdistönvapausindeksissä putosi toisena vuotena peräkkäin

huhti 25, 2018 | Yleinen

Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) vuoden 2018 World Press Freedom -indeksi julkaistiin tänään. Sen tuloksissa heijastuu kaikkialla päätään nostanut vihamielisyys toimittajia ja tiedotusvälineitä kohtaan. Monet poliittiset johtajat vastustavat tiedotusvälineitä avoimesti ja pyrkivät kyseenalaistamaan journalismin uskottavuutta. Tämä on uhka demokratialle.

Suomi putosi tämän vuoden indeksissä edelleen yhden sijan alaspäin sijalle 4. Syynä putoamiseen oli järjestön mukaan Puolustusvoimien Viestikoekeskukseen liittynyt tapaus, jossa toimittajien lähdesuoja vaarantui poliisin takavarikoidessa toimituksellista aineistoa. Nyt julkaistussa indeksissä viime vuonna Suomen edelle kiilanneet Norja ja Ruotsi pitävät edelleen kärkipaikkoja. Kolmantena on Alankomaat. Tanska putosi tämän vuoden indeksissä 5. sijaa alaspäin sijalle 9. ja maata varjosti toimittaja Kim Wallin murha elokuussa 2017. Viimeistä paikkaa pitää edelleen Pohjois-Korea.

Vuoden 2018 indeksi heijastaa myös kasvanutta vihamielisyyttä toimittajia ja tiedotusvälineitä kohtaan, eikä se rajoitu enää ainoastaan Turkin ja Egyptin kaltaisiin autoritäärisiin maihin ja myös Euroopassa poliitikkojen tiedotusvälineisiin kohdistama vihamielisyys on nousussa. Vuoden 2018 indeksissä viiden eniten pudonneen maan joukossa on neljä Euroopan maata: Malta putosi sijalle 65. (18. sijaa), Tšekki sijalle 34. (11. sijaa), Serbia sijalle 76. (10. sijaa) ja Slovakia sijalle 27. (10. sijaa).

Yhä useammat demokraattisesti valitut johtajat eivät enää näe tiedotusvälineitä demokratian tukijoina, vaan avoimina vastustajinaan. Yhdysvalloissa Presidentti Donald Trump on muun muassa käyttänyt toimittajista nimitystä ”kansan viholliset”. Yhdysvallat on tämän vuoden indeksissä sijalla 45. pudottuaan kaksi sijaa viime vuodesta.

”Vihamielisyys toimittajia kohtaan on yksi pahimpia uhkia demokratioille”, sanoo RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire. ”Poliittiset johtajat, jotka rohkaisevat vihamielisyyteen toimittajia kohtaan, ovat suuressa vastuussa, koska he heikentävät käsitystä julkisesta keskustelusta, jonka pitäisi perustua propagandan sijasta tosiasioihin. On äärimmäisen vaarallista kyseenalaistaa journalismin merkitystä tänä päivänä.”

Arkisto