Etusivu » Suomi jälleen lehdistönvapauden ykkösmaa

Suomi jälleen lehdistönvapauden ykkösmaa

mennessä | huhti 20, 2016 | Yleinen | 0 Kommenttia

Kansainvälinen sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja on nimennyt Suomen jo seitsemännen kerran lehdistönvapauden kärkimaaksi vuosittaisessa indeksissään. Indeksi listaa vuosittain 180 maata järjestykseen median vapauden toteutumisen mukaan.

Suomen jälkeen seuraavan sijan listalta ottivat Alankomaat, jotka nousivat kaksi pykälää ylöspäin ja kolmanneksi sijoittui Norja, jonka sija putosi yhden pykälän verran.

Indeksin suurimpia putoajia olivat Puola (sijoitus 47), jossa ääri-konservatiivinen hallitus pyrkii saamaan valtaansa julkista mediaa, sekä Tadžikistan (150), jossa alueen autoritäärinen hallinto on kiristänyt median oloja.

Maailmanlaajuisesti huolestuttavinta on toimitustyöhön liittyvän pelon ilmapiirin lisääntyminen sekä valtioiden ja yksityisten tahojen tiukentunut ote toimituksista.

Euroopassa lisääntynyt nationalismi sekä toimittajiin kohdistuvat uhkaukset näkyivät sekä Ruotsin että Saksan sijoituksissa. Ruotsissa toimittajien saamat tappouhkaukset ovat lisääntyneet. Maan sijoitus putosi sijalle 8 (ennen 5). Saksa tippui neljä sijaa alaspäin sijalle 16. Syynä on muun muassa se, että toimittajat joutuivat väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi muslimienvastaisen mielenosoituksen aikana.

Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen iloitsee Suomen sijoituksesta, mutta huomauttaa, että maailmalla nähtävät muutokset median vapaudessa näkyvät myös Suomessa.

”Pakolaiskeskustelu on kärjistänyt tilannetta kaikkialla Euroopassa. Vihapuhe ja toimittajien uhkailu on yleistynyt myös meillä Suomessa,” Nousiainen huomauttaa.

”Tämä on kohtalaisen uusi ja huolestuttava ilmiö suomalaisessa mediassa ja yhteiskunnassa.”

Arkisto

Pin It on Pinterest