Etusivu » Sören Viktorsson Vuoden 2014 Freelancer

Sören Viktorsson Vuoden 2014 Freelancer

mennessä | huhti 13, 2015 | Yleinen | 0 Kommenttia

Sören_Viktorsson 1

Ruotsalaissyntyinen Sören Viktorsson, 58, on valittu Vuoden 2014 Freelanceriksi. Valinnan julkisti Suomen freelance-journalistit ry lauantaina 11.4.2015 vuosikokouksensa yhteydessä.

Sören Viktorsson on monessa mielessä poikkeuksellinen ilmiö suomalaisessa freelancer-kentässä. Valinnan perusteluina on hänen monipuolinen työskentelynsä sekä suomalaisessa että ruotsalaisessa lehtikentässä.

”Minulla on aika iso ja laaja asiakaskunta molemmissa maissa. Kirjoitan muun muassa suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen ja työelämän asioista ruotsalaisiin ay-lehtiin. Yksi suuri ja säännöllinen toimeksinantaaja Ruotsissa on Medievärlden, johon kirjoitan suomalaisia mediauutisia.”

”Viime vuosina olen saanut enemmän ja enemmän myös suomalaisia asiakaita. Teen ruotsinkielisiä juttuja esimerkiksi eri ay-lehtiin joilla on ”Svenska sidor”. Kirjoitan myös pakinoita Hufvudstadsbladetiin”, hän kertoo.

Sören Viktorsson tunnetaan toimittajapiireissä uteliaana, uusia ulottuvuuksia etsivänä ja paljon matkustaavana toimittajana. Tänä keväänä hän on ehtinyt käydä muun muuassa USA:ssa ja Kiinassa.

Hänen elämänasennettaan kuvaa se, miten hän aikanaan, 19 vuotta sitten muutti Ruotsista Suomeen. Viktorssonilla oli omien sanojensa mukaan kaikin puolin antoisa työ sikäläisen, meidän Akavaamme verrattavaan Saco-keskusjärjestöön kuuluneen, lähinnä juristeja ja ekonomeja järjestävän Jusek-ammattiliiton lehdessä.

Opiskeltuaan suomea Tukholman yliopistossa, hän ryhtyi 1990-luvun alussa käymään Suomessa suomen kielen kesäkurseilla. Lopulta vuonna 1996 Viktorsson päätti jättää turvallisen työpaikkansa ja muuttaa Suomeen vapaaksi toimittajaksi.

Siis vastavirtaan muuttaja – tavallisestihan täältä ovat suomalaiset toimittajat lähteneet länteen. Ja kaiken lisäksi tänne jäänyt ja Suomen kansalaisuuden ottanut. Ei siis ihan tavallinen tarina, kun siihen vielä lisätään, että Viktorsson ei suinkaan tullut tänne rakkauden perässä.

Kielitaidon puolesta Viktorsson ei suinkaan ole valinnut itselleen helpointa tietä. Ruotsia, englantia, saksaa, ranskaa, venäjää, tsekkiä ja suullista mandariinikiinaa taitavana hän olisi toki voinut valita vähemmän kivikkoisen polun, kuin Suomeen tulon. Nyt 19 vuotta Suomessa olleena hän puhuu sujuvaa suomea ja myös jonkin verran kirjoittaa suomeksi. Samalla hän on ehtinyt lisätä kielivalikoimaansa arabian kielen perustiedot ja jatkaa paraikaa nykykreikan opiskelujaan.

Ensimmäiset vuodet Suomessa eivät olleet helppoja, Viktorsson myöntää. Aikaa myöten tutustuminen suomalaisiin kollegoihin ja ystäväpiirin laajeneminen kuitenkin kotouttivat riikinruotsalaisen niin, että nyt hän sanoo viihtyvänsä täällä hyvin.

”Olen erittäin iloinen tästä huomionosoituksesta, joka on parasta mitä olisin ikinä voinnut saada. Ensinnäkin siksi, että sen antaa joukko, joka tietää hyvin, mitä on olla freelancer ja elättää itsensä free-työllä. Ja toiseksi siksi, että nyt minulla on ikään kuin virallinen todiste siitä, että tein oikean päätöksen 19 vuotta sitten, kun jätin vakituisen  työpaikkani ja muutin minulle suurin piirtein tuntemattomaan maahan”, Sören Viktorsson sanoo.

Arkisto

Pin It on Pinterest