Etusivu » Sören Viktorsson vald till 2014 Års Frilansjournalist

Sören Viktorsson vald till 2014 Års Frilansjournalist

mennessä | huhti 13, 2015 | Yleinen | 0 Kommenttia

Sören_Viktorsson 2

Svenskfödde Sören Viktorsson, 58, har utsetts till 2014 Års Frilansjournalist. Valet  tillkännagjordes i samband med Frilansjournalisterna i Finlands årsmöte 11.4.2015.

Sören Viktorsson är en i många avseenden annorlunda person inom finländska frilanskretsar. Valet motiveras med hans mångsidiga arbete inom såväl finländsk som svensk press.

”Jag har en stor och ganska bred krets av uppdragsgivare i bägge länderna. Bland annat skriver jag om finländsk fackföreningsrörelse och finländskt arbetsliv för svensk fackförbundspress.

En stor och återkommande uppdragsgivare i Sverige är Medievärlden, för vilken jag skriver finländska medienyheter.

”De senaste åren har jag också börjat att jobba alltmer för finländska kunder. Jag skriver svenskspråkiga artiklar exempelvis för fackförbundstidningar som har ”Svenska sidor” och då oftast om finländskt arbetsliv eller porträttintervjuer av finländare. Dessutom skriver jag kåserier i Hufvudstadsbladet.

Sören Viktorsson är inom journalistkretsar känd för att vara nyfiken, söka nya utmaningar och resa mycket. Under den här våren har han bland annat hunnit besöka USA och Kina.

Livsinställningen illustreras av hur han för 19 år sedan flyttade från Sverige till Finland. Viktorsson hade, enligt egna ord, ett på alla sätt givande arbete på Jusek-tidningen (ges ut av förbundet för bland andra jurister samt ekonomer och tillhör Saco, motsvarigheten till  finländska Akava).

I samband med finskstudier vid Stockholms universitet började han på 1990-talets början besöka Finland för att läsa vid sommaruniversitet. Till sist, hösten 1996, beslöt sig Viktorsson för att lämna den trygga arbetsplatsen och flytta till Finland för att bli frilansjournalist.

En flytt mot strömmen alltså – annars brukar det vanliga vara att finländska journalister flyttar västerut. Och därtill har han stannat här och tagit finländskt medborgarskap. Knappast någon helt vanlig flytt om man lägger till, att Viktorsson inte kom hit på grund av kärlek.

Vad språket gäller valde Viktorsson heller inte den enklaste vägen. Även om han redan behärskade svenska, engelska, tyska, franska, ryska, tjeckiska och muntlig kinesiska skulle han kunna ha valt en mindre stenig väg än att flytta till Finland. Men nu, efter 19 år, talar han flytande finska och kan också i viss mån producera texter på språket. Samtidigt har han hunnit utöka sin språkrepertoar med grundläggande kunskaper i modern standardarabiska och håller just nu på att studera nygrekiska.

De första åren i Finland var inte lätta, medger Viktorsson. Men med tiden har han lärt känna många finländska kollegor och vänkretsen har vuxit så pass att han idag känner sig hemma och trivs bra i Finland.

”Jag är mycket glad över denna hedersbetygelse, som är den finaste jag någonsin hade kunnat få. Först och främst för att den kommer från en grupp som verkligen vet vad det innebär att vara frilans och försörja sig helt på frilansarbete. Men också därför att jag nu så att säga har fått ett officiellt intyg på att jag gjorde rätt när jag för 19 år sedan lämnade mitt fasta arbete och flyttade till ett för mig i stora stycken okänt land”, säger Sören Viktorsson.

Arkisto

Pin It on Pinterest