Etusivu » SJL:n ja Fokus Median neuvotteluissa ei yksimielisyyttä

SJL:n ja Fokus Median neuvotteluissa ei yksimielisyyttä

mennessä | loka 13, 2014 | Yleinen | 0 Kommenttia

Fokus Media uudistaa avustajasopimustaan, mutta tekijänoikeusehtoon ei tule olennaisia muutoksia. Journalistiliitto ei hyväksy ehdotettua sopimusta.
Sanoma myi kesällä Fokus Medialle neljä aikakauslehteä: Glorian Antiikki, V8-Magazine, GTi-Magazine ja Pelit –lehden. Fokus Media lähetti avustajilleen sopimuksen, joka oli lähes identtinen Sanoma–sopimuksen tekijänoikeus- ja vastuuehdon osalta. Journalistiliitto lähestyi Fokus Media Oy:tä ja kävi neuvotteluja avustajasopimuksen sisällöstä.

Neuvotteluissa ei päästy yksimielisyyteen tekijänoikeusehdon sisällöstä. Journalistiliitto ehdotti, että tekijälle jäisi vähintään rinnakkainen tekijänoikeus materiaaliin. Fokus Media katsoi, että he haluavat ostaa kaikki tekijänoikeudet ja niihin liittyvät hyödyntämisoikeudet.

Fokus Media piti tärkeänä sitä, että sillä on mahdollisuus myös luovuttaa tekijänoikeudet myös eteenpäin esimerkiksi kuvapankkikäyttöön, koska yhtiö ei ole varma siitä, mihin se tarvitsee oikeudet tulevaisuudessa. Yhtiö piti tärkeänä myös sitä, ettei luovutetusta aineistosta myöhemmin julkaista esimerkiksi kirjaa tai sellaista tuotetta, joka voisi myöhemmin digitaalisessa aikakaudessa kilpailla yhtiön kanssa.

Fokus Median tekijänoikeusehto poikkeaa VKL-SJL välisestä kauppatapasopimuksesta, jonka mukaan aineiston hyödyntäjä saa ainoastaan käyttöoikeuden käyttötarkoituksen edellyttämässä laajuudessa, muttei edelleenluovutusoikeutta aineistoon.

Fokus Media lisäsi neuvotteluiden jälkeen sopimukseen ehdon, jonka mukaan: ”Fokus Media on valmis antamaan rinnakkaisen käyttöoikeuden materiaaliin, kunhan se ei kilpaile Fokus Median ansaintalogiikan kanssa”. Fokus Media halusi korostaa sitä, että se on valmis myöntämään tekijöille erikseen rinnakkaisen käyttöoikeuden, muttei tekijällä ole automaattisesti tätä hyödyntämisoikeutta. Tämä ehto poikkeaa alan kauppatapasopimuksesta ja myös Talentumin tekijänoikeusehdosta.

Hallitus on antanut tekijänoikeuslakia koskevan muutosesityksen viime viikolla, jonka mukaan kyseinen vastuuehto on kohtuuton lainsäädännön näkökulmasta, jos luovutuksesta saatu palkkio ei vastaa luovutuksen laajuutta. Lain on tarkoitus tulla voimaan lähikuukausina. Jäsenten on hyvä ottaa huomioon palkkiotasossa tekijänoikeuden luovutuksen laajuus, koska ehto vie lähtökohtaisesti kaikki tekijän taloudelliset oikeudet.

Neuvotteluiden tuloksena Fokus Media tarkensi Sanoma –sopimukseen perustuvaa vastuuehtoa lain mukaiseksi. Sopimuksen mukaan kustantaja on velvollinen tarkistamaan markkinointikäytössä luonnollisilta henkilöiltä, voidaanko luonnollisen henkilön kuvaa käyttää mainos- ja markkinointikäytössä.

Fokus Media ilmoitti, että se on saanut riittävästi sopimuksia avustajiltaan, joten liitolla ei enää ollut todennäköisesti riittävästi neuvotteluvoimaa viimeisessä neuvottelussa. Liitto kehotti, etteivät jäsenet ennen neuvotteluiden päättymistä allekirjoittaisi sopimusta.

Fokus Media on ilmoittanut postittavansa uuden hieman parannetun sopimuksen lähiaikoina, jossa on parempi vastuuehto. Liitto ei voi suositella uuttakaan sopimusta allekirjoitettavaksi ankaran tekijänoikeusehdon vuoksi.

Arkisto

Pin It on Pinterest