SFJ tiedottaa korona-ajan apurahoista ja järjestää virtuaalikahveja.
Korona moukaroi taloutta, se ei ole jäänyt kenellekään epäselväksi. Sitä ei vielä tarkalleen tiedetä, miten pandemia on vaikuttanut freelancereiden työtilanteeseen. SFJ:n hallituksen ja toimiston saamien tietojen mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että koronakriisi olisi iskenyt kovimmin valokuvaajiin.
Kun tieto koronasta alkoi levitä, myös SFJ:n puheenjohtaja Sami Turusen työkalenteri alkoi tyhjentyä uhkaavasti. Turunen pyörittää omaa viestintätoimistoa.
Alun jälkeen Turusesta näyttää siltä, että keväästä ei tullutkaan katastrofia. Hän sai torpattua pahimman asiakaskadon soittamalla kattavasti läpi tutut kontaktit ja kyselemällä sisällön tekemisen tarvetta. Tilauksia alkoi tippua -aihepiirit liikkuvat aluksi siinä, kuinka korona on vaikuttanut kunkin asiakkaan liiketoimintaan.
”Yrityksissä ollaan pikkuhiljaa huomattu, että maailma ei pysähdy koronaan, vaan elämä jatkuu”, Turunen sanoo.
Tilanne puhtaasti journalistisia juttuja tekevien freelancereiden kohdalla voi olla erilainen kuin kaupallisella puolella, Turunen myöntää.
”Mutta kuten Helsingin Sanomien sivuilla todetaan, nyt jos koskaan tarvitaan kovaa faktaa ja tietoa.”
Aktiivisuuden vaatimuksen freelancerit hallitsevat jo entuudestaan. Jos Turusen mallista jotain voi päätellä, nyt on oltava entistä sinnikkäämpi. On soiteltava itse sen sijaan, että jää odottamaan yhteydenottoa tutuilta asiakkailta.
Uutiset ympärillä voivat tuntua musertavilta, mutta Turunen nostaa vastapainoksi esille tukitoimia, joista myös SFJ on tiedottanut sosiaalisessa mediassa ja uutiskirjeissä. Muun muassa Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö Jokes ja Koneen säätiö pistivät pystyyn ylimääräisen apurahahaun nopealla aikataululla.
Ehkä kaikkein suurin muutos on kuitenkin se, että yrittäjillä on nyt mahdollisuus hakea väliaikaisesti työmarkkinatukea. Se koskee myös itsensä työllistäjiä ja freelancereita.
Tässä Turunen uskoo, että Journalistiliiton ja SFJ:n tekemällä vuosien lobbaustyöllä on ollut vaikutusta.
”Vaikka emme ole joka päivä julkisuudessa, taustalla on tehty kovasti työtä.”
SFJ tukee myös muilla tavoilla: keskiviikkoisin järjestettävillä virtuaalisilla kahveilla voi purkaa sydäntään muille samassa tilanteessa oleville. Yhdistys tiedottaa erilaisista apurahoista ja seuraa jatkuvasti työttömyysturvaan liittyvää keskustelua. Liiton sivuilta puolestaan löytyy kattava tietopaketti koronasta ja miten toimia, jos taloustilanne on erittäin tiukka.
”Nyt kannattaa seurata aktiivisesti SFJ:n verkkosivuja ja FB-sivuja”, Turunen muistuttaa.
Kukaan ei tiedä, lukitseeko korona meidät poteroihimme vielä kuukaudeksi vai kolmeksi. Epävarmuus ja huoli leivänpäällisestä voi olla lamaannuttava.
”Vaikka taloudelliset resurssit voivat olla nyt tiukassa, koita kuitenkin satsata itseesi, kun siihen kerrankin on mahdollisuus.”
SFJ:n verkkosivuille on koottu ilmaisia opiskelumahdollisuuksia keväällä ja kesällä. Kesäkuun ensimmäinen päivä alkavassa haussa yhdistys jakaa myös stipendejä ammatilliseen kouluttautumiseen.
Turunen itse on satsannut mielenterveyteensä jo monille muillekin tutuksi tulleella tavalla.
”Olen pyöräillyt paljon ja tehnyt reppureissuja Salpaussselän, Hollolan ja Tiirismaan maastoissa, nauttinut luonnosta ja heräävästä keväästä.”
Teksti: Anitra Rönkkö
Kuva: Lauri Rotko