Etusivu » SFJ: Johanna Vehkoon tuomio on synkkä isku oikeusvaltion uskottavuudelle

SFJ: Johanna Vehkoon tuomio on synkkä isku oikeusvaltion uskottavuudelle

mennessä | huhti 16, 2019 | Yleinen | 0 Kommenttia

Suomen freelance-journalistit SFJ on tyrmistynyt ja vahvasti eri mieltä Oulun käräjäoikeuden päätöksestä, jossa palkittu freelance-toimittaja ja kirjailija Johanna Vehkoo tuomittiin sakkoihin oululaisen mediapersoonan Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.

Tuomion perustelut ovat kestämättömät ja sotivat yleistä oikeustajua vastaan. Tuomio ja koko oikeudenkäynnin aiheuttama julkisuus ovat jälleen heikentänyt toimittajien mahdollisuuksia tehdä työtään vailla pelkoa häirinnästä, painostuksesta ja uhkailusta. Tuomio antaa polttoainetta häiriköille, ääriajattelulle ja internetin syvänteissä vellovalle sakeimmalle ihmisvihalle.

Eduskuntavaalien alla kaikki uskottavat puolueet sitoutuivat vastustamaan vihapuhetta ja puolustamaan lehdistönvapautta. Se, että Oulun käräjäoikeus ottaa tuomiossaan käytännössä päinvastaisen kannan, on kestämätöntä oikeusvaltion, demokratian ja lehdistönvapauden kannalta.

Lokan oma käytös, johon kuuluu julkinen ihmisten huorittelu, nimittely häiriintyneiksi sekopäiksija vitun idiooteiksi, toimittajien maalittaminen ja painostus sekä tarkoituksellinen epäjärjestyksen lietsominen tuntuu oikeuden mukaan olevan sallittua eikä alenna Lokan omaa kynnystä sietää arvostelua. Lokka on myös itse sanonut itseään rasistiksi, joten SFJ ihmettelee, miten hänen kutsumisensa rasistiksi voi loukata hänen kunniaansa.

Johanna Vehkoolle on aiheutunut oikeudenkäynnistä jo tuhansien eurojen kulut, ja irvokas näytelmä on saattanut hänet taloudellisiin vaikeuksiin. Freelance-toimittajalla ei ole työnantajan tarjoamaa taloudellista eikä henkistä selkänojaa tällaisia epäoikeudenmukaisia ja uhkaavia tilanteita varten. Vaikka Suomen freelance-journalistit tukee jäseniään parhaansa mukaan, yksittäisen toimittajan asema tällaisissa tapauksissa on äärimäisen vaikea ja raskas.

Suomessa oikeuslaitos on riippumaton, eikä sitä voi painostaa. SFJ kuitenkin toivoo, että hovioikeus palauttaisi uskon järkeen ja oikeudenmukaisuuteen.

SFJ teki syksyllä 2018 Journalistiliiton valtuustolle aloitteen siitä, että liitto tutkisi keinoja auttaa vihapuheen, häirinnän ja uhkailun kohteeksi joutuneita silpputyötä tekeviä ja vapaita journalisteja. Yhdistys toivookin, että aloite saa aikaan uusia keinoja auttaa näissä tilanteissa mahdollisimman nopeasti. 

Arkisto

Pin It on Pinterest