Kysyimme jäseniltämme uutiskirjeessämme, kenestä tulee SFJ:n seuraava puheenjohtaja, keitä on lähdössä ehdolle. Lupasimme esitellä ehdokkaat etukäteen. Uuden puheenjohtajan valitsee SFJ:n vuosikokous Villa Kivessä 7. huhtikuuta. Vielä kokouksessakin voi asettua ehdolle.
Vain yksi ilmoittautui puheenjohtajaehdokkaaksi tässä vaiheessa: lahtelainen vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä Sami Turunen.
Kuka olet Sami Turunen, millainen kokemus sinulla on free-työstä ja liiton toiminnasta?
Olen pitkän linjan toimittaja ja tuottaja. Minulla on 15 vuotta työkokemusta niin Alma Mediasta kuin Otavamedia-konsernista. Nykyään olen iloinen ja positiivinen media-alan yrittäjä: teen juttuja, laajempia sisältökokonaisuuksia sekä erilaista viestinnän suunnittelua niin ammattiliittolehtiin kuin erilaisiin asiakas-, yritys- kuin henkilöstölehtiin sekä myös suoraan muutamille omille asiakkaille.
Minulla on varsin hyvä kokemus freetyöstä ostavana tuottajana. Tunnen alan käytännöt, hintatasot, toimintatavat sekä aika paljon myös alan ihmisiä, niin kirjoittajia, kuvaajia kuin graafikoita. Yrittäjänä aiemmasta kokemuksesta on ollut iso hyöty – oman työn hinnoittelu ja hallinta on ollut helppoa tiskin toiselle puolelle astuttuani.
Journalistiliiton toiminta on taas tuttua pääluottamusmiesvuosien kautta. Olin yhteensä seitsemän vuotta pääluottamusmiehenä Alma Media -aikoina, ja kokemus muutamista yt-neuvotteluista opetti paljon työelämästä, neuvottelutaidoista, ihmisistä ja johtamisesta. Minulla on myös esimieskokemusta, joka opetti noita samoja asioita toisesta vinkkelistä.
Oletko free- vai mustlanceri?
Ehdottomasti olen free, vaikka mustiksikin voisi helposti luulla. Olin jo vuosia miettinyt, miten kokemusta ja osaamista voisi hyödyntää muuten kuin konsernikierteessä pyörien. Kun vuosi sitten yt-neuvotteluissa tuli tilaisuus lähteä omille teilleni, käsi nousi aika nopeasti vapaaehtoisuuden merkiksi. Päivääkään en ole katunut.
Miksi lähdet ehdolle?
Koska olen ollut poissa järjestökuvioista jonkun aikaa, ja sydän halajaa paluuta ihmisten kanssa tehtävään työhön. Ja tietysti siksi, että haluan olla vaikuttamassa siihen, miten omakin toimintaympäristö freenä kehittyy. Ja siksi, että on kiva miettiä, linjata ja toteuttaa uusia juttuja.
Millaisiin asioihin haluaisit puheenjohtajana vaikuttaa?
- Näinä epätiedon harhaisina aikoina journalismin ja faktojen merkitys vain lisääntyy, ja silti toimittajat ovat rienan kohteena yhä enemmän. Olen puhunut journalismin puolesta niin somessa, illanistujaisissa kuin Faktana, kiitos -kiertueella, ja pj:n paikka on varmasti yksi hyvä kanava puolustaa journalismia edelleen.
- Haluan, että alan sisällä arvostus kaikkea tekemäämme työtä kohtaan kasvaa. Toimittajat ja kuvaajat tekevät yhä monimuotoisempaa työtä: kaikille ei riitä yhteiskunnallisia jättiskuuppeja, vaan iso osa meistä saa leipänsä journalismin lisäksi myös muista viestinnän töistä – kuten itsekin saan. Pitää muistaa, että yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita, kuten vaikka teknologian kehitystä, digitalisaatiota ja robotisaatiota ja niiden vaikutusta työelämään käsitellään myös paljon asiakas,- järjestö- tai henkilöstölehdissä. Voin vakuuttaa, että siellä tehdään juttuja ihan samoilla journalismin keinoilla ja yhtä laadukkaasti kuin missä tahansa sanoma- tai aikakauslehdessä. Koska ala ylipäätään on tällä hetkellä kovien ulkoisten paineiden alla, meidän pitää olla sisäisesti vahvoja.
- Haluan, että mediatalot näkevät freet yhteistyökumppaneina, eivät vain alihankkijoina ja pikkuapulaisina. Freelancereilla on valtavasti osaamista, toimialojen tuntemusta, kykyä nähdä ja miettiä laajempia kokonaisuuksia. Meillä on enemmän annettavaa kuin mitä nyt voimme antaa.
- Kaikki ei saa olla talousjournalismia. Tällä tarkoitan sitä, että mediataloja pitäisi johtaa muuten kuin vain budjettiexceleitä tuijottamalla. Laatu on se, millä mediatalot pärjäävät, eikä loputtomilla säästöillä mediataloja pelasteta. Hyvä sisältö on ykkönen, ja sen tekemisessä tarvitaan myös freevoimaa.
Mistä unelmoit freelancerina?
Kaikki toimittajat unelmoivat tietysti siitä jättimäisestä skuupista, mutta yrittäjänä on pakko unelmoida myös vakaista asiakassuhteista ja säännöllisestä toimeentulosta. Unelmoin myös taloudellisesti turvatuista eläkepäivistä ja siitä, että voisin jossain vaiheessa tehdä töitä pätkittäin Italian lämmössä.
Millaiset asiat jännittävät, jos tulet valituksi?
Hirveästi uusia naamoja, miten opin tuntemaan kaikki?! Ja pitääkö osata olla kaikesta jotain mieltä?
Mitä vakityö ja päällikköys on opettanut freen asemasta.
Kunnioitusta vapaiden journalistien ammattitaitoa kohtaan. Olisin monta kertaa ollut tuottajana pulassa ilman hyvää yhteistyötä ja juttujen yhdessä suunnittelua. Kaikki viisaus ei asu isoissa eikä pienissä mediataloissa.
Olin sekä luottamus- että esimiehenä miettimässä paljon freetyön asemaa prosesseissamme ja luomassa pelisääntöjä freevoiman käytölle. Käsi sydämellä uskallan sanoa, että pidin noissa asioissa aika paljon myös freelancereiden puolta.
Miten näet freetyön tulevaisuuden.
Näyttää, että median syöksylasku on oiennut. Se näkyy paitsi mediatalojen tuloksissa myös vilkastuneena työpaikkojen vaihtamisena: aika moni tuttava ja puolituttu tuntuu hakeutuneen uusiin hommiin viime kuukausina. Digitalisaatio ja median monipuolistuminen tietävät meille kaikille opeteltavaa, mutta myös lisää työtä.
Kuva: Panu Rissanen
Ilmoittaudu vuosikokoukseen täällä
Haluatko kysyä jotakin Sami Turuselta? Samin yhteystiedot löydät täältä