Etusivu » Palkkiot ja sopimukset » Mallisopimuksia toimeksiantoihin

Mallisopimuksia toimeksiantoihin

Tälle sivulle on koottu malleja journalistisista toimeksiannoista sopimiseen. Malleissa sovitaan aina palkkioon liittyvistä ehdoista, luovutettavista oikeuksista ja muista ehdoista. Mallisopimukset ovat keskenään muuten samanlaisia, mutta ne eroavat siltä osin, mitä luovutettavista oikeuksista sovitaan.

Valitse itsellesi ja toimeksiantajallesi sopivin tekijänoikeuden luovutuksen laajuus. Muista, että mitä laajempia oikeuksia luovutat, sitä korkeampi palkkio siitä on sovittava.

Journalistiliiton ja Suomen freelance-journalistien julkaisemat mallisopimukset on päivitetty helmikuussa 2024. Saat kunkin sopimuksen näkyviin pdf-muodossa painamalla mallisopimus-sanaa alla.

Ensi- ja kertajulkaisuoikeus:

Mallisopimus A: Tällä sopimuksella materiaalin saa julkaista painetussa lehdessä tai verkkotuotteessa, jos on kyse vain verkossa julkaistavasta tuotteesta. Sopimus ei kata muita versioita lehdestä.

Mallisopimus B: Tällä sopimuksella materiaalin saa julkaista painetussa lehdessä ja verkkolehdessä.

Mallisopimus C: Tällä sopimuksella materiaalin saa julkaista painetussa lehdessä ja verkkolehdessä tai muissa mahdollisissa jakelukanavissa, joita julkaisuhetkellä on. Sopimus ei kata uusintakäyttöä tai myöhemmin lehden brändin alla koostettavia tuotteita. Teoksen käyttämiseen muun jakelijan kuin lehden julkaisijan alustoilla tarvitaan erillinen rajoitettu edelleenluovutusoikeus.

Laajemmat oikeudet (kaikkiin sisältyy ensijulkaisuoikeus):

Mallisopimus D: Tällä sopimuksella materiaali voidaan julkaista kuten kohdassa C ja myös uudestaan myöhemmin. Lisäksi sitä voidaan käyttää lehden brändin alla myöhemmin julkaistavissa journalistissa tuotteissa (esimerkiksi tietyn median ruokajuttua voidaan käyttää keittokirjassa, johon on koostettu median ruokajuttuja). Teoksen käyttämiseen muun jakelijan kuin lehden julkaisijan alustoilla tarvitaan erillinen rajoitettu edelleenluovutusoikeus.

Mallisopimus E: Tällä sopimuksella yhtiö saa käyttää materiaalia vapaasti omassa toiminnassaan ja julkaista sen painetuissa lehdissään tai niiden erilaisissa verkkoversioissa. Teoksen käyttämiseen muun jakelijan kuin lehden julkaisijan alustoilla tarvitaan erillinen rajoitettu edelleenluovutusoikeus.

Mallisopimus F: Tällä sopimuksella yhtiö ja koko konserni saa käyttää materiaalia vapaasti omassa toiminnassaan ja julkaista sen painetuissa lehdissään tai niiden erilaisissa verkkoversioissa. Teoksen käyttämiseen muun jakelijan kuin lehden julkaisijan alustoilla tarvitaan erillinen rajoitettu edelleenluovutusoikeus.

Mallisopimus G: Tällä sopimuksella yhtiö saa kaikki tekijänoikeudet, myös edelleenluovutus- ja muunteluoikeuden. Käyttöoikeus on Suomessa, ja se koskee sopimuksen allekirjoitushetkellä tunnettuja toteutus- sekä jakelutapoja.

Pin It on Pinterest