Etusivu » Palkkiosuositukset vuodelle 2023 ovat ilmestyneet

Palkkiosuositukset vuodelle 2023 ovat ilmestyneet

mennessä | marras 30, 2022 | Yleinen | 0 Kommenttia

Suomen freelance-journalistien ja Suomen Journalistiliiton uudet palkkiosuositukset ovat ilmestyneet.

Suositushinta päivän työstä lehdistön toimittajalle on 540 euroa, valo- ja videokuvaajalle 915 euroa ja graafiselle suunnittelijalle 814 euroa. Hinnat kattavat kertajulkaisuoikeuden lehdessä ja lehden verkkosivuilla. Kustannustoimittajan päivän työstä suositushinta on 521,50 euroa.

Palkkiosuositukset ovat laskelma siitä, minkä verran freelancerin tulisi laskuttaa työstään, jotta pääsisi työsuhteisen kollegansa mediaanikokonaisansioon. Hintoihin lisätään tarvittaessa arvonlisävero.

”Palkkiosuositusten tarkoitus on näyttää, millä tasolla laskutuksen tulee olla, että freelancer voi työstä kuuluvan korvauksen lisäksi maksaa itselleen esimerkiksi lomat, eläkkeet, työterveyden, työskentelytilat ja -välineet, kouluttautumisen sekä muut työnteon kannalta keskeiset asiat. Työsuhteisessa työssä nämä kuuluvat työnantajan vastuulle, mutta itsensätyöllistäjä vastaa niistä itse”, Suomen freelance-journalistien varapuheenjohtaja Tuukka Tuomasjukka toteaa.

Hän huomauttaa, että tilastojen valossa freelance-journalistin euro on 57 senttiä eli vain noin puolet työsuhteisen kollegan ansioista. Palkkiosuositukset näyttävät niin työn ostajille kuin myyjille, mikä itsensätyöllistäjän työn arvo on.

”Suomen freelance-journalistit on huolissaan alan kaksista työmarkkinoista, joissa freelancerin on vaikea saavuttaa työsuhteisen ansiotaso. On tärkeää, että freelance-työtä myydessä ja ostaessa voidaan käydä aitoja neuvotteluja korvauksesta ja työn ostaminen freelancerilta ei ole säästökeino, jossa sivukulut ulkoistetaan itsensätyöllistäjälle”, Tuomasjukka sanoo.

Journalistiliitto pyrkii neuvottelemaan freelance-jäsentensä puolesta myös kollektiivisesti. Euroopan komissio hyväksyi syyskuussa suuntaviivat, joiden mukaan itsensätyöllistäjät voivat tietyissä olosuhteissa neuvotella kollektiivisesti rikkomatta EU:n kilpailusääntöjä, ja myös ammattiliitoilla on oikeus edustaa itsensätyöllistäjiä neuvotteluissa.

Palkkiosuositukset pohjautuvat työmarkkinatutkimukseen

Suositukset pohjautuvat Journalistiliiton työmarkkinatutkimukseen 2022, josta ilmenevät työsuhteisten, eri tehtävissä toimivien journalistien mediaanikokonaisansiot huhtikuussa 2022.

”Koska freelancerin palkkiosuositukset ovat laskennallinen työkalu, suositushinnat ovat tänä vuonna laskeneet aavistuksen kahdella ammattiryhmällä – kuvaajilla ja graafikoilla – samassa suhteessa kuin heidän mediaaniansionsa ovat heikentyneet työmarkkinatutkimuksessa”, Tuomasjukka toteaa.

Toimittajilla ja kustannustoimittajilla suositushinnat ovat puolestaan nousseet hieman.

Suosituksissa on huomioitu myös sivukulut, lomarahat ja ei-tuottavat mutta välttämättömät työt. Lisäksi on huomioitu 1.9.2022 voimaan astuneet sekä huomenna 1.12.2022 voimaan astuvat tes-korotukset. Palkkiosuositukset siis kuvaavat tilannetta 1.12.2022 lähtien.

Kirjallisuuden kääntäjillä ei ole työsuhteisia tuloja, joten samanlaista laskelmaa ei ole mahdollista tehdä. Ammattiosaston tutkimusten mukaan vertailukelpoinen korvaus kauno- ja tietokirjallisuuden kääntämisestä on alimmillaan 13–14 euroa per 1 000 merkkiä, sananvälit mukaan lukien.

Arkisto

Pin It on Pinterest