Mitä tehdä, jos laskun eräpäivä on mennyt, eikä palkkiota ole maksettu?
1. Tarkista ensin, onko lasku lähtenyt hyväksyttynä eteen päin työn tilaajan pöydältä? Ota yhteyttä työn tilaajaan, laita esimerkiksi sähköpostilla tilaajalle muistutus maksamattomasta laskusta. Isoissa mediataloissa lasku lähtee hyväksymisen jälkeen maksatukseen esimerkiksi toimituksen sihteerin kautta, joten lasku on voinut unohtua myös hänen pöydälleen. Pienemmissä taloissa sihteeriä ei välttämättä ole.
2. Jos tilaaja ei maksa laskua eräpäivään mennessä, voi uuden laskun huomautusmaksulla ja uuteen eräpäivään lasketulla viivästyskorolla laittaa liikkeelle heti.
3. Jos tilaaja ei maksa tätäkään laskua, voi saatavan siirtää Journalistiliiton perittäväksi. Jos karhuusi ei reagoida, laita lasku Journalistiliiton juristille perintään. Journalistiliiton jäsenpalveluihin kuuluu oikeusturvavakuutus ja saatavien perintä toimeksiantajalta, jos freelancer ei saa saatavaa perittyä oma-aloitteisesti. Perinnän siirryttyä liitolle älä peri saatavaa oma-aloitteisesti tai siirrä asiaa perintätoimistolle.
4. Jos kyseessä on uusi yhteistyökumppani ja alalla uudempi toimija, älä tee talolle lisää töitä ennen kuin ensimmäinen lasku on maksettu. Voit myös tarkistaa löytyykö yritys tratta-listalta, onko muitakin odottamassa saamisiaan.
SFJ:n jäsenten suljetulla FB-keskustelupalstalla voi jakaa kokemuksiaan yrityksistä, joilla on maksuvaikeuksia. Jos maksuvaikeuksissa pyörivä firma tekee konkurssin, siellä on ensin käsi ojossa työntekijät ja verottaja. Yrittäjä saattaa jäädä, ja usein jääkin, nuolemaan näppejään. Siksi ei kannata tehdä uusia keikkoja firmalle, jolla on entiset työt maksamatta. Pitkäkestoisissa projekteissa, esimerkiksi kokonnaisen julkaisun tekemisessä, kannattaa sopia useampia maksueriä aina prosessin eri vaiheiden valmistuttua, jolloi työn tilaajan mahdollinen maksukyvttömyys paljastuu mahdollisimman pian.