Etusivu » Oletko reilu bloggaaja?

Oletko reilu bloggaaja?

loka 28, 2016 | Yleinen

Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö Kuvasto on julkaissut ohjeet reiluun bloggaukseen. Vaikka ohjeistus keskityy
taidekuvan käyttämiseen bloggaamisesta, se sopii osin myös journalistisen kuvan käyttöön omassa blogissaan. Taidekuvaan verrattuna ammattikuvaaja pyytänee usein kuvansa käytöstä myös maksun.

Allekirjoittamalla Kuvaston ohjeet, bloggaaja voi käyttää blogissaan Reilu bloggaaja – sertifikaattia.

Kuvasto ohjeistaa, että voit käyttää blogissasi kuvia vapaasti, kun:

1. Käytät omia kuviasi. Tekijänoikeus valokuvaan syntyy sinulle samalla hetkellä, kun kuva piirtyy kännykkäsi tai kamerasi näytölle. Jos joku muu haluaa julkaista valokuviasi omilla verkkosivuillaan, blogissaan tai somessa, edellyttää se lupaasi.

2. Kuvat ovat julkaisuvapaita. Jos olet valokuvannut taideteoksen, jonka tekijänoikeudellinen suoja-aika on rauennut, saat käyttää kuvaa vapaasti. Julkaisuvapaita kuvia ovat myös cc-lisenssillä varustetut taidekuvat, joita löydät esimerkiksi Kansallisgallerian Flickr-sivulta. Google-kuvahaun tarjoamien taideteoskuvien tapauksessa on hyvä muistaa, että tekijänoikeus on saattanut raueta jo taiteilijan osalta, mutta teoksen valokuvanneen kuvaajan oikeus voi edelleen olla voimassa.

3. Tekijän oikeutta on rajoitettu. Tietyissä tilanteissa, kuten näyttelyarvostelun yhteydessä, taiteilijan teoksia on täysin luvallista käyttää ilman tekijän lupaa. Voit myös julkaista blogissasi kuvia julkisista veistoksista, kunhan niiden käyttöön ei liity ansiotarkoitusta.

Kun kuvitat blogikirjoitustasi jonkun toisen tekemällä sisällöllä:

1. Kysy lupa. Taidenäyttelyissä kuvaaminen on usein sallittua, ja teoksia saakin kuvata vapaasti, yksityiseen käyttöön. Blogikirjoitukset sen sijaan ovat useimmiten julkisia, suurelle yleisölle tarkoitettuja. Siksi on korrektia pyytää taideteoksen tekijältä lupa blogijulkaisuun, kun teoksen suoja-aika on voimassa. Suurin osa taiteilijoista todennäköisesti ilahtuu tiedustelustasi. Sehän on positiivista palautetta: Olet pitänyt näkemästäsi taideteoksesta niin paljon, että haluat jakaa sen muillekin. Edesmenneen taiteilijan tapauksessa luvan antaa perikunta.

2. Jaa tieto tekijästä. Kun julkaiset muiden valokuvia, piirroksia tai vaikka maalauksia, jaa silloin aina myös tieto tekijästä. Tätä taiteilijan moraalista oikeutta kutsutaan tekijän isyysoikeudeksi. Erityisen tärkeää on mainita tekijän nimi. Blogisi seuraajat tai verkossa taidekuvaan törmäävät saavat näin tiedon, kenen teos on kyseessä, ja taiteilija paljon puhuttua näkyvyyttä.

3. Kunnioita tekijää. Jos haluat muuttaa taideteoksen värejä tai rajaat teoksen olennaisesti toisin, tulee sinun pyytää muunteluun lupa teoksen tekijältä ennen julkaisemista. Näin huomioit samalla taiteilijan toisen tärkeän, moraalisen oikeuden: respektioikeuden. Sen tarkoitus on isyysoikeuden tavoin suojata taiteilijan persoonaa ja taiteellista arvoa.

Kuvaston ohjeistus luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Arkisto