Mediakunta Oskin toiminnanjohtajana aloittaa vuoden vaihteessa koordinaattori, tiedottaja Maiju Mitrunen Helsingistä.
– Osuuskunnan rakentamistyössä haluan kehittää sen tarjoamia palveluita sekä keksiä uusia yhteistyömuotoja yksityisen sektorin kanssa, Mitrunen kertoo.Journalistiliiton työosuuskunta Mediakunta Osk perustettiin, koska liitto haluaa palvella keikkatyötä tekeviä jäseniään uudella tavalla. – Haluamme säästää osuuskunnan jäseniä byrokratialta ja paperityöltä sekä tarjota heille mahdollisuuksia verkostoitua ja saada tukea kollegoiltaan. Mediakunta voi myös auttaa jäseniään oikean hinnan määrittelemisessä työlleen. Ala ei saa hyväksyä halpatyötä, Mitrunen kuvaa osuuskunnan jäsenilleen tarjoamia etuja.
Mitrunen kannustaa kaikkia liittymään Mediakunnan jäseneksi heti, kun sen toiminta käynnistyy tammikuun 9. päivä.
– Jokainen Journalistiliiton jäsen on tervetullut mukaan. Osuuskunta palvelee kaikkia keikkatyön tekijöitä: freelancereitä, opiskelijoita, valokuvaajia, kustannustoimittajia, kääntäjiä ja graafikoita. Palvelua voivat käyttää myös keikkatyötä sivutoimisesti tekevät, vakinaisessa työsuhteessa olevat jäsenet tai esimerkiksi eläkeläisjäsenet, Mitrunen sanoo.
Maiju Mitrusella on vahva kokemus erilaisista projekteista sekä viestinnän hankkeista. Hän tulee tehtävään Viestintä ja kehitys -säätiöstä, missä hän on uudistanut säätiön visuaalista ilmettä, verkkosivut ja verkkokaupan. Mitrusen työhistoriaan kuuluu myös erilaisten tapahtumien, kuten Maailman lehdistönvapauden päivän, Journalismin päivän ja Slushin ohjelmasuunnittelua sekä viestintää.
– Olen ollut itse freelancer toimiessani YK:n kehitysohjelma UNDP:n Pohjoismaiden toimiston viestintäkonsulttina lähes neljän vuoden ajan. Vastasin järjestön viestinnästä ja suhdetoiminnasta Suomessa. Työhöni kuului organisaation brändin rakennus ja järjestin esimerkiksi useiden YK-päättäjien matkat Suomeen. Työni oli hyvin itsenäistä ja vastuullista, mutta nautin sen tarjoamasta vapaudesta: töiden paiskomisesta välillä kelloa vilkuilematta ja toisaalta pitkistä aamuista, jolloin oli rauhaa ja aikaa ajatella luovasti, Mitrunen kertoo.
Mediakunnan rakentamista hän pitää historiallisena projektina. – Toivon sen herättävän myös muut ammattiliikkeet horroksesta. Tällaista solidaarista toimintaa tarvittaisiin Suomen lisäksi myös maailmalla. Parin kolmen vuoden päästä näenkin Mediakunnan jäsenet jakamassa oppejaan maailmalla. Haluaisin kannustaa media-alan toimijoita myös hakemaan kansainvälistä kokemusta ja tukea, kuten apurahoja, entistä enemmän.
Kehittyvien maiden toimittajien kanssa työskennellessään Maiju Mitrunen kertoo oppineensa suhtautumaan alan tulevaisuuteen positiivisesti. – Meillä on Suomessa monet asiat media-alalla edelleen todella hyvin ja kaikki edellytykset maailman muuttamiseen paremmaksi. Yhdessä olemme vahvoja ja parhaat ideat syntyvät yleensä oikeasta tarpeesta vaikeina aikoina.