Etusivu » Kilpailu- ja kuluttajavirasto vahvisti: liitto voi neuvotella itsensätyöllistäjän työehdoista

Kilpailu- ja kuluttajavirasto vahvisti: liitto voi neuvotella itsensätyöllistäjän työehdoista

mennessä | syys 18, 2023 | Yleinen | 0 Kommenttia

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on vahvistanut, että Journalistiliitto ja muut ammattiliitot voivat neuvotella työnantajien kanssa itsensätyöllistäjien työehdoista.

Se tarkoittaa, että Journalistiliitto voi ryhtyä neuvottelemaan työnantajapuolen kanssa asioista kuten freelancereiden minimipalkkiot ja muut työstä maksettavat korvaukset, työajat ja työn tekemisen paikat, lomat, vapaat, työterveys, vakuutukset ja sosiaaliturva. Tähän saakka liitto on voinut neuvotella näistä asioista vain työsuhteisten työntekijöiden puolesta, nyt myös itsensätyöllistäjien.

Euroopan komission antoi viime syksynä suuntaviivat siitä, että ammattiliitot voivat neuvotella itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista. Työnantajien järjestö Medialiitto on tähän asti ollut tästä eri mieltä. Medialiiton mukaan neuvottelut ovat Suomen kilpailuoikeuden vastaisia eikä se ole aloittanut neuvotteluja.

Kilpailuasioista vastaa Suomessa Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Erityisasiantuntija Miira Kuhlberg kirjoittaa viraston tuoreessa blogissa, että neuvotteluja työoloista ja palkkioista voidaan huoletta käydä.

”Olemme viime syksystä lähtien esittäneet Medialiitolle neuvotteluja ja sopimista”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.

Journalistiliitto pyysi KKV:ta aiemmin tänä vuonna avaamaan, mitä suuntaviivat Suomessa käytännössä tarkoittavat. ”Virasto tulkitsee asiaa samalla tavoin kuin me liitossa olemme asiaa tulkinneet”, sanoo Savolainen.

Neuvottelumahdollisuus on tärkeää liitolle ja freelancer-jäsenille. Se on paras tapa parantaa freelancerin ja itsensätyöllistäjän työoloja.

”Tuore Journalistiliiton tekemä freelancereiden työmarkkinatutkimus kertoo, että freen euro on 62 senttiä”, sanoo liiton työehtoasiantuntija Hanna Zidan. ”Vain yhdeksän prosenttia itsensätyöllistäjistä pystyy määrittämään työnsä ehdot.”

Teksti: Mika Heijari/Journalistiliitto

Lue aikaisempi uutinen:

Journalistiliitto: Freelancerit haluavat puolustaa oikeuksiaan – työnantaja väittää laittomaksi (27.3.2023)

Arkisto

Pin It on Pinterest