Etusivu » Keväällä Oderin residenssiin Saksaan?

Keväällä Oderin residenssiin Saksaan?

mennessä | marras 3, 2016 | Yleinen | 0 Kommenttia

saro-oderSFJ on mukana Särön uudessa Oderin residenssissä ensi vuonna. Olemme varanneet jäsenillemme kaksi viikkoa 22. huhtikuuta – 6. toukokuuta väliselle ajalle. Residenssissä on kaksi huonetta. Lehditäön freelancerit voivat hakea residenssiapurahaa vuoden vaihteessa. Residenssipaikat jaetaan työsuunnitelmien perusteella.

Särön Oder-residenssi on joulukuussa 2016 avattava Särö ry:n ylläpitämä taiteilijaresidenssi Saksan itärajalla, Frankfurt an der Oderin kaupungissa. Residenssi jatkaa Särön vuonna 2010 Berliinissä käynnistettyä residenssitoimintaa; Berliinin residenssin toiminta lakkaa marraskuussa 2016.

Neljännessä kerroksessa sijaitsevasta Oder-residenssistä on näkymä suoraan Oder-joelle, joka on samalla Saksan ja Puolan rajajoki. Oderin vastarannalla on puolalainen Słubicen kaupunki, jonne on residenssistä kävelymatka.

Asunto

Oder-residenssi on tarkoitettu vähintään kahden viikon mittaiseen oleskeluun Suomessa asuville kulttuurin parissa työskenteleville henkilöille.

Osoitteessa Ziegelstrasse 20 sijaitsevan residenssiasunnon koko on 86 neliömetriä. Asunnon länsipuolella on kaksi työ- ja makuuhuonetta, joista suurempi on kahden hengen, pienempi yhden hengen huone. Avarassa olohuoneessa voi sekä työskennellä idänpuoleisen erkkeri-ikkunan ääressä että viettää vapaa-aikaa ja ruokailla. Keittiössä on sähköhella, mikroaaltouuni ja jääkaappi. Tilavassa kylpyhuoneessa on kylpyamme sekä pesukone vieraiden vaatteiden ja lakanoiden pesua varten. Taloyhtiössä ei ole hissiä.

Kulkuyhteydet Berliinistä Frankfurtiin

Saksassa on kaksi Frankfurt-nimistä kaupunkia – älä sekoita Länsi-Saksassa sijaitsevaa Frankfurt am Mainia idän Frankfurt an der Oderiin!

Pääset Frankfurt an der Oderiin Berliinistä junalla. Kun lennät Helsingistä Berliiniin, laskeudut Tegelin lentokentälle, josta kulkee tiheästi busseja Hauptbahnhofin eli päärautatieaseman tai Friedrichstrassen asemille. Kummaltakin asemalta pääsee Frankfurt Oderiin vaihdottomasti junalla. Päärautatieasemalla junat Frankfurtiin lähtevät tavallisesti laiturilta 1. Ne liikennöivät puolen tunnin välein, ja matka kestää hieman yli tunnin. Matka Tegelin lentokentältä Frankfurtiin kestää noin 1 h 50 min, ja matka maksaa 10 euroa.

Kulkuyhteydet Frankfurtin rautatieasemalta residenssille

Frankfurt Oderin rautatieasemalta residenssille pääsee ensinnäkin taksilla; taksimatka maksaa noin 10 euroa. Raitiovaunu numero 1 ajaa 8 minuutissa Klingestrassen pysäkille, josta residenssille on 6 minuutin kävelymatka. Bussilinjat 980 ja 981 ajavat rautatieasemalta An der Alten Universität -pysäkille, josta residenssille on 10 minuutin kävelymatka.

Ympäristö

Frankfurt an der Oder on 60 000 hengen asukaslukuaan suuremman oloinen kaupunki, jossa on saatavilla kaikki tarpeelliset palvelut. 20 000 asukkaan Słubicessa puolestaan on aito ja rosoinen ilmapiiri. Słubiceen kannattaa tutustua myös korkeatasoisen ruoan ja hieman Saksaa halvemman hintatason vuoksi.

Oder-residenssi sijaitsee kaupungin keskustan pohjoisreunalla taideystävällisessä rakennuskompleksissa, jossa toimivat muun muassa kaksi teatteria, konserttisali ja puusepänverstas. Lisäksi residenssin naapurissa ovat aamiais- ja lounasravintola, liha- ja kalakauppa, pesula ja Oderblick-hotelli. Viiden minuutin kävelyetäisyydeltä löytyvät kaksi baaria, Sparkassen pankkiautomaatit ja ruokakauppa Aldi. Lisää ravintoloita ja palveluita löytyy Frankfurtin ja Słubicen ydinkeskustoista.

Frankfurtin läpi pohjois-etelä-suunnassa kulkee Saksan kauneimmaksikin mainittu, selkeästi viitoitettu Oder-Neisse-pyörätie, joten pyörän vuokraamista kannattaa ehdottomasti harkita. Päivämatkoja pyörällä voi tehdä esimerkiksi 12 kilometrin päässä pohjoisessa sijaitsevaan Lebusiin (jonka niin ikään Oderblick-nimisessä ravintolassa kannattaa käydä syömässä) tai 30 kilometrin päässä etelässä sijaitsevaan Eisenhüttenstadtiin, joka on rakennettu sosialistiseksi kaupungiksi terästehtaan ympärille 1950-luvulla. Lisäksi Neuzellen munkkiluostari sijaitsee muutaman kilometrin päässä Eisenhüttenstadtista etelään.

Oder-residenssistä on edullista lähteä myös päivämatkalle Berliiniin. Junalippuja voi ostaa rautatieasemalta automaateista sekä Deutsche Bahnin ja VBB:n lippukioskeista. Kaukojunien liput käyvät myös molempien kaupunkien sisäisessä julkisessa liikenteessä.

Arkisto

Pin It on Pinterest