Kilpailu Journalistiliiton puheenjohtajuudesta on alkanut. Ehdokkaat ovat ajoissa liikkeellä, sillä valinta tehdään vasta joulukuussa liiton valtuustossa. Miltä asia näyttää SFJ:n näkökulmasta?
Ehdokkaita näyttää tässä vaiheessa olevan neljä: kolme eri lehdistöyhdistyksistä sekä liiton nykyinen puheenjohtaja, joka on taustaltaan televisiotoimittaja.
Lehdistön yhdistykset ovat hahmottelemassa jonkinlaista “lehdistön esivaalia”, jossa enemmistön saanut ehdokas olisi aikanaan sen ryhmän yhteisehdokas. Tämä edellyttää tietty sitä, että kaikki vaaliin osallistuvat tyytyvät tulokseen.
Tämän yhteisesiintymisen takana on ajatus, että liittoon on saatava lehdistöä edustava puheenjohtaja.
SFJ ei osaa asettaa kysymystä aivan samalla tavalla. Sillä, onko liiton puheenjohtajan palkkatili joskus ollut maakuntalehdessä vai saman kaupungin radion aluetoimituksessa, ei ole ratkaisevaa merkitystä valintaa pohdittaessa.
Varsinkin kun freelancerien näkökulmasta liiton puheenjohtajalla ja muilla luottamushenkilöillä ei pätevöityäkseen tietenkään tarvitse olla palkkatiliä yhdenkään työnantajan rullissa. Tällainen välinepohjainen jako on nykyisessä mediatodellisuudessa etääntymässä elävästä elämästä. Median eri palaset liittyvät toisiinsa yhä useammin ja kiinteämmin siten ja journalistit tekevät monen eri viestimen työtä.
Siksi me tarvitsemme journalistien laajaa ja avointa yhteistyötä, emme eriytymistä.
Ikävä, joskin vähäinen juonne jo käydyssä puheenjohtajakeskustelussa on ollut välillä esiin purskahtanut Yle-vastaisuus. Lähinnä sanomalehdistön omistajien ja johdon sinnikkäästi lietsoma Yle-kauna näyttää vähäisessä määrin uponneen aktiiveihimmekin.
Kaikki puheenjohtajaehdokkaat vakuuttavat, että vaalissa ei kuitenkaan ole kyse julkisen palvelun vastustamisesta. Tämä on hyvä, sillä tämän ristiriidan tuominen liittomme sisälle olisi lopun alkua. Sen mediatyönantajatkin tietävät ja odottavat vesi kielellä.
Kolmen kohdan koe
SFJ:n näkökulmasta on oleellisinta, että liiton puheenjohtaja kykenee toimimaan eri intressit yhteen kokoavasti ja sovittavasti koko liiton johtajana.
Olemme alustavasti pohtineet kolmea kriteeriä, joita liiton puheenjohtajalta toivomme:
1. Valittava ihminen on osaava ja hyvä koko liiton puheenjohtaja.
2. Hänen näkemyksensä freelancer-asioista ovat samansuuntaisia kanssamme.
3. Hänellä on voimaa, kykyä ja taitoa viedä näkemyksiään läpi.
Samalla pidämme erityisen tärkeänä sitä, että liiton muu hallitus ja valtuuston johto kootaan edustamaan kattavasti ja reilusti jäsenistöämme. Tarvitsemme kaiken kokemuksen ja taidon, joka kentällämme on. Tämä sisältää freelancereidenkin reilun edustuksen. Ilman free-kentän kattavaa mukanaoloa Journalistiliitto on kuin rampa, joka yrittää konkata eteenpäin yhdellä jalalla.
Yhdistyksellämme on voimassaoleva tämän valtuustokauden mittainen strategia. Siinä kirjaamme olevamme yhteistyöhaluisia ja avoimia kaikkia suuntiin. Samalla säilyttämme toiminnallisen itsenäisyytemme, jotta pystymme hoitamaan ykkösasiaamme: jäsentemme edunvalvontaa.
SFJ ei ole sitoutunut tässä vaiheessa yhdenkään ehdokkaan taakse. Kantamme puheenjohtajavaaliin on avoin ja utelias. Meille tärkeitä kysymyksiä ovat liiton linja ja toimintakyky.
Kun syksyn mittaan selviää, ketkä ovat lopulliset ehdokkaat, teemme ratkaisumme kannastamme asiaperustein.
Kuka tahansa Journalistiliiton puheenjohtajaksi valitaankaan, SFJ tukee häntä työssään. Me emme rakenna katkeruutta ja oppositiota. Meidät löytää sieltä, missä rakennetaan yhteistyötä ja tietä eteenpäin.
Heikki Jokinen
SFJ:n varapuheenjohtaja