Etusivu » Journalistiliitto tiivistää freelancereiden ja luottamushenkilöiden yhteistyötä SFJ:n aloitteesta

Journalistiliitto tiivistää freelancereiden ja luottamushenkilöiden yhteistyötä SFJ:n aloitteesta

touko 26, 2023 | freelance-journalisti, journalistit, Yleinen

Journalistiliiton valtuusto hyväksyi torstaina 25.5. Suomen freelance-journalistien (SFJ) aloitteen, jossa esitettiin muun muassa, että liitto valmistelee luottamushenkilöille koulutus- ja materiaalipaketin freelancereiden asioista.

Liitto myös selvittää jatkossa vuosittain, mitä tietoa luottamushenkilöt ovat saaneet freelancereista työehtosopimuksiin kirjatun tiedonsaantioikeuden perusteella. Lehdistön ja kustannustoimittajien työehtosopimuksissa on kirjaus, jonka mukaan pääluottamushenkilölle annetaan kerran vuodessa yleisluontoinen katsaus freelancereiden käytön pääperiaatteista.

Freelance-jäsenilleen liitto valmistelee aloitteen mukaisesti viestintäkampanjan siitä, miten luottamushenkilöt voivat auttaa heitä. SFJ on mukana tässä työssä.

Valtuusto kävi aloitteesta pitkän keskustelun. Keskustelusta voi lukea lisää Journalistin jutusta. Aloite on kokonaisuudessaan tämän tekstin lopussa.

Freelancereiden asiat olivat muutenkin esillä valtuustossa

Freelancereiden asiat olivat muutenkin vahvasti esillä kaksipäiväisessä valtuuston kevätkokouksessa 25.–26.5.2023.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho nosti ajankohtaiskatsauksessaan esiin freelancerien aseman parantamisen ja sen, että samasta työstä tulee saada sama korvaus työnteon muodosta riippumatta.

Tämän valtuusto nosti myös julkilausumansa kärjeksi. Julkilausuma löytyy Journalistiliiton sivuilta.

Valtuusto on Journalistiliiton ylin päättävä elin, jossa on edustajia eri jäsenyhdistyksistä. SFJ:n valtuutetut ovat Jussi Riku Helander, Jaakko Kankaanpää, Maria Markus, Maria Paldanius, Tuukka Tuomasjukka, Sami Turunen ja Riina Vuokko.

Suomen freelance-journalistien aloite luottamushenkilöiden ja freelancereiden yhteistyön tiivistämisestä

Freelancerit ovat iso ja kasvava joukko Journalistiliitossa. Liitto onkin kunnostautunut freelancereiden asioiden ajamisessa erityisesti nyt, kun EU-komission syyskuiset suuntaviivat mahdollistavat kollektiivisen neuvottelemisen itsensätyöllistäjien palkkioista ja työehdoista. Liitto on ollut edelläkävijänä ottamassa historiallista askelta ja pyrkinyt avaamaan neuvotteluja.

Samaan aikaan ruohonjuuritasolla näkyy, että freelancereiden asiat ovat edelleen vieraita monille Journalistiliiton jäsenille. Esimerkiksi neuvottelutaidon koulutuskiertueella on käynyt selväksi, että luottamushenkilöt ovat melko vähän tekemisissä freelancereiden kanssa.

Heti Journalistiliiton toiminta- ja talousohjelman 2023–2026 alussa todetaan, että liitto lisää alan ammattilaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jotta tämä voi toteutua, alan ammattilaisten tulee tuntea toistensa todellisuuksia aiempaa paremmin. Luottamushenkilöt ovat tässä avainasemassa.

Ainakin kustannustoimittajien ja lehdistön työehtosopimuksissa on kirjaus, jonka mukaan pääluottamushenkilölle annetaan kerran vuodessa yleisluontoinen katsaus freelancereiden käytön pääperiaatteista. Myös Journalistiliiton vuoden 2023 toimintasuunnitelmassa viitataan tähän tiedonsaantioikeuteen ja todetaan, että sitä hyödynnetään yhä tehokkaammin edunvalvonnassa ja että itsensätyöllistäjien asia otetaan osaksi luottamushenkilöiden koulutusta.

Freelance-edunvalvonnan tulee olla kaikkien asia. Se on sekä vakituisessa työssä olevan että freelancerin etu. Journalistiliiton free-strategiassa todetaan näin: ”Freelancerien edunvalvonta tukee myös vakituisessa työsuhteessa työskentelevien edunvalvontaa. Mitä huonommassa asemassa freelancerit ovat ja mitä halvempaa freelancetyön teettäminen on, sitä suurempi houkutus työnantajilla on siirtää yhä suurempi osa työstä tehtäväksi vakituisen työsuhteen ulkopuolella. Työtaistelutilanteessa freelancereiden odotetaan menevän lakkoon työsuhteisten kollegoidensa työehtojen puolesta. Vastaavasti freelancereiden edunvalvonnan on läpäistävä koko liiton kenttä ja oltava myös työsuhteisten asia.”

SFJ esittää Journalistiliiton valtuustolle, että liitto valmistelee luottamushenkilöille koulutus- ja materiaalipaketin freelancereiden asioista, kuten palkkiotasosta ja -suosituksista, työstä sopimisen käytännöistä ja tyypillisistä kipukohdista freelancerin työssä. Freelance-jäsenilleen liitto puolestaan valmistelee viestintäkampanjan siitä, miten luottamushenkilöt voivat auttaa heitä.

Lisäksi SFJ esittää, että liitto selvittää systemaattisesti vuosittain, mitä tietoa luottamushenkilöt ovat saaneet freelancereista työehtosopimuksiin kirjatun tiedonsaantioikeuden perusteella. Tieto auttaa osaltaan hahmottamaan, millaista edunvalvontaa, neuvontaa ja viestintää freelancerit tarvitsevat. Tieto voi auttaa myös, kun liitto valmistautuu neuvottelemaan itsensätyöllistäjien palkkioista ja työehdoista.

Arkisto