Etusivu » Jari Hanska on vuoden 2017 freelancer

Jari Hanska on vuoden 2017 freelancer

mennessä | huhti 4, 2018 | freelance-journalisti, journalistit, Palkinto, Yleinen | 0 Kommenttia

Toimittaja, käsikirjoittaja ja tietokirjailija Jari Hanska on tänään palkittu Vuoden 2017 freelancerina.

Vuoden freelancer 2017, Jari Hanska. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Palkinnon perusteena halutaan nostaa esiin erityisesti vuonna 2017 YLE:n podcastina julkaistu 11-osainen Tulevaisuus Hanskassa –sarja.

Hanskan ilmasto-podcast vie kuulijat tulevaisuuden Suomeen ja kysyy, onko meillä vielä toivoa muutosten keskellä. Miten ilmastonmuutos vaikuttaa arkeemme tänään, huomenna tai kahdenkymmenen vuoden päästä? Tiukkoja kysymyksiä ratkoo joukko tutkijoita ja ajattelijoita, joille ilmastonmuutoksen ratkaisu on osa arkea. Studiovieraiden rinnalla kuullaan lyhyitä fiktioita tulevaisuuden Suomesta, jossa ilmastonmuutos on ratkaistu eri tavoin. Podcastin fiktiot ovat kirjoittaneet Ville Lähde ja käsikirjoittaja Juho Gröndahl. Tarinat on tehty BIOS-tutkimusyksikön kokoaman tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella.

Hanskan podcast-sarja on viihdyttävää journalismia niinkin vakavasta aiheesta kuin ilmastonmuutos, tuoreita näkökulmia tiukan faktapohjaisesti. Sarjaa leimaa optimismi, kuulijoita liikkeelle paneva toivo. Se ei lamaannuta, vaan laittaa miettimään muutosta. Sarjassa kuuluu huolellinen taustatyö, ajattelu ja käsikirjoitus.

Freelance-journalisti Jari Hanska kirjoittaa juttuja aiheista, jotka vaativat paneutumista ja penkomista. Juttuja syntyy esimerkiksi eläkepolitiikasta, ilmastonmuutoksesta, työhyvinvointiongelmista ja talousrikollisuudesta. Hän liikkuu eri medioiden ja ilmaisumuotojen välillä ja etsii jutuilleen sopivimman julkaisumuodon. Hänen juttujaan voi lukea esimerkiksi Suomen Kuvalehdestä, Taloussanomista ja Seurasta. Vuonna 2016 Jari Hanska julkaisi yhdessä toimittaja Teemu Muhosen kanssa Eläketurma. Työeläkkeet – mureneva sukupolvisopimus –tietokirjan, joka oli on ehdolla Lumilapio-palkinnon saajaksi vuoden 2016 parhaasta tutkivasta journalismista.

Jari Hanska on aiemmin toiminut Viestintätoimisto Pohjoisrannassa ja ollut Voima-lehden määräaikainen vastaava päätoimittaja. Osana käsikirjoitustiimiä hän on ollut tekemässä Yleleaksia sekä Ryhmäteatterin Eduskunta-trilogiaa. Eduskunta-trilogiassa syntyi dokumentaarista teatteria suomalaisesta päätöksentekokoneistosta ja journalistisen tiedonhankinta oli olennainen osa käsikirjoitusprosessia. Hanska liikkuu työssään usein siellä, missä journalismin rajoja tutkitaan ja kyseenalaistetaan. Hanska on toiminut myös freelance-näyttelijänä.

Vuoden freelancer -palkinnon jakaa Suomen freelance-journalistit ry. Palkintoa on jaettu vuodesta 1997 alkaen.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Video: Maria Markus

Arkisto

Pin It on Pinterest