Etusivu » Itsensätyöllistäjien tavoitekysely: 97 prosenttia haluaa Journalistiliiton neuvottelevan palkkioista

Itsensätyöllistäjien tavoitekysely: 97 prosenttia haluaa Journalistiliiton neuvottelevan palkkioista

mennessä | helmi 28, 2023 | Yleinen | 0 Kommenttia

Journalistiliitto sai vahvan mandaatin neuvotella itsensätyöllistäjien palkkioista, kun se kysyi freelance-jäseniltään mielipidettä kollektiivisiin neuvotteluihin tuotavista asioista.

80 prosenttia kyselyn vastaajista toivoo, että liitto neuvottelee ja sopii minimipalkkioista, palkkioiden korotuksista ja erilaisista lisäkorvauksista. Vain kolmen prosentin mielestä parasta olisi, jos liitto neuvottelisi ja sopisi muista asioista, mutta ei palkkioista. Loput katsovat, että liiton olisi hyvä neuvotella ja sopia joko vain minimipalkkioista tai vain palkkioiden korotuksista.

Kyselyyn tuli 307 vastausta. Palkkioiden lisäksi vastaajat toivovat liiton neuvottelevan erityisesti tekijänoikeuksista.

Jäsenet toivovat ajantasaista viestintää neuvotteluista

Journalistiliitto kysyi jäseniltä myös toiveita viestinnästä. Kyselyn vastaajat haluavat saada tietoa neuvotteluista erityisesti liiton ja sen jäsenyhdistysten jäsenkirjeistä ja verkkosivustoilta sekä Journalisti-lehdestä. Viestinnältä halutaan ajantasaisuutta, suoruutta ja konkretiaa.

Journalistiliiton hallitus on asettanut neuvottelukunnan, jonka on tarkoitus aloittaa itsensätyöllistäjien kollektiiviset neuvottelut. Neuvottelukunta käyttää kyselyn vastauksia apuna neuvotteluihin valmistautuessa, ja yksittäiset vastaukset ovat luottamuksellisia. Neuvottelukunnassa on Journalistiliiton työntekijöitä ja edustajia Suomen freelance-journalisteista.

Parhaillaan neuvottelukunta odottaa Medialiitolta vastausta tunnusteluihin aloittaa neuvottelut. Medialiiton lupaama vastaus on siirtynyt useita kertoja. Viime viikolla Medialiitto lupasi vastauksen helmikuun loppuun mennessä.

Lue aikaisempia uutisia itsensätyöllistäjien kollektiivisista neuvotteluista Suomen freelance-journalistien ja Journalistiliiton sivuilta:

Journalistiliiton itsensätyöllistäjien neuvottelukunta kokoontui ensimmäistä kertaa (SFJ 1.2.2023)

Journalistiliitto pohjustaa neuvotteluita itsensätyöllistäjien työehdoista (Journalistiliitto 21.12.2022)

Hanne Aho: Journalistiliitto haluaa sopia itsensätyöllistäjien palkkioista ja työehdoista (Journalistiliitto 30.11.2022)

Historiallinen askel: Ammattiliitoilla mahdollisuus neuvotella itsensätyöllistäjien työehdoista (Journalistiliitto 7.10.2022)

EU-komissiolta tuli suuntaviivat: yksinyrittäjät voivat tietyissä olosuhteissa neuvotella kollektiivisesti (SFJ 29.9.2022)

Arkisto

Pin It on Pinterest