Etusivu » Itsensätyöllistäjien määrä kasvaa

Itsensätyöllistäjien määrä kasvaa

mennessä | syys 23, 2019 | Yleinen | 0 Kommenttia

Noin kaksi kolmasosaa yrittäjistä on Suomessa yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjyyden, itsensätyöllistämisen yleistyminen on ollut viime vuosien merkittävin työelämän trendi. 

Vuosituhannen alussa yksinyrittäjiä oli tilastokeskuksen mukaan 123 000 ja vuonna 2018 jo 183 000. Yrittäjien määrän kasvu on siis perustunut pääosin yksinyrittäjien määrän kasvuun. Lisäksi moni toimii verokortilla ilman yritystä tai erilaisten laskutuspalveluiden kautta joko kokonaan tai palkkatyönohessa. Näillä freelancereilla ei ole Y-tunnusta eivätkä he siksi tilastoidu yrittäjäksi. 

Tilatokeskuksen Yrittäjät 2017 -tutkimuksen mukaan yrittäjien osuus työvoimasta ei ole kasvanut voimakkaasti, vaan Suomi on yhä vahvasti palkansaajayhteiskunta. Muutos on tapahtunut yrittäjyyden sisällä. Maatalousyrittäjien määrä hiipuu, itsensätyöllistäjien määrä kasvaa ja työnantajayrittäjien määrä on pysynyt suunnilleen ennallaan. Yrittäjät ovat siis yhä harvemmin maatalousyrittäjiä, ja yhä useammin muiden alojen yksinyrittäjiä, freelancereita, ammatinharjoittajia eli itsensätyöllistäjiä.

Arkisto

Pin It on Pinterest