Etusivu » Ihalainen: Itsensä työllistäjien lainsäädännölliseen asemaan luvassa muutoksia

Ihalainen: Itsensä työllistäjien lainsäädännölliseen asemaan luvassa muutoksia

maalis 11, 2014 | Yleinen

Työministeri Lauri Ihalainen kertoo vastauksessaan kansanedustaja Jukka Kärnän esittämään kirjalliseen kysymykseen, että hallitus pohtii keväällä lainsäädäntömuutosten tarvetta itsensä työllistäjien asemaan.

SDP:n kansanedustaja Jukka Kärnä kysyi helmikuussa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, miten hallitus aikoo puuttua työantajavelvoitteiden laiminlyöntiin ja työsuhteen tunnusmerkistön kiertämiseen?

“Rajanveto yrittäjän ja työntekijän välillä on merkittävä. Mikäli työsuhteen tunnusmerkistö tosiasiallisesti toteutuu, mutta työnantaja teettää työnsä silti esimerkiksi itsensä työllistävien kautta, on kyseessä työlainsäädännön ja työnantajavelvoitteiden laiminlyönti. Työntekijä joutuu tällöin monesti tahtomattaan sellaiseen riskinkantajan rooliin, johon hänellä ei tosiasiallisesti ole varaa. Maksettavaksi tulevat niin eläkemaksut kuin vakuutusmaksutkin. Lisäksi arvonlisäverovelvollisuus ja kirjanpito aiheuttavat ylimääräistä taakkaa ja työtä, josta ei makseta korvauksia. Yleensä näennäisyrittäjät ovatkin taloudellisesti huomattavasti heikommassa asemassa kuin tavalliset palkansaajat, ” Kärnä kuvaa tilannetta kysymyksessään.

Hallitusohjelmaan saatiin kolme vuotta sitten ensimmäistä kertaa kirjaus itsensä työllistäjistä, ja tällä hallituskaudella on selvitetty yrittäjyyden ja työsuhteisen työn välimaastoon sijoittuvan itsensä työllistämisen ongelmakohtia työ-, kilpailu- ja sosiaalivakuutus- sekä verolainsäädännössä. Työ- ja elinkeinoministeriö on laatinut itsensä työllistäjistä laajan vertailuselvityksen valituissa EU-maissa.

Selvitysten perusteella arvioidaan tarve lainsäädäntömuutoksille. Arviointi tapahtuu Trendi-työryhmässä, jossa itsensätyöllistäjien ITSET-ryhmää edustaa edunvalvontapäällikkö Petri Savolainen Journalistiliitosta. Mahdolliset lainsäädäntömuutokset toteutetaan Ihalaisen mukaan keväällä.

Tilastokeskuksen vuoden 2014 tammikuussa julkistetun raportin perusteella freelancereiden määrä on kaksinkertaistunut 13 vuodessa.

Luovien alojen järjestöissä ihmetellään, montako selvitystä tarvitaan, jotta freelancereiden ja itsensä työllistäjien ongelmiin saataisiin korjauksia. Vuoden 2009 jälkeen on esimerkiksi luovien alojen sosiaaliturvaa selvitetty jo kuudessa eri työryhmässä. Merkittäviä parannuksia freelancereiden asemaan ei ole saatu aikaiseksi.

 

 

Arkisto