Etusivu » Huippukokemuksia Norjan freelance-seminaarissa

Huippukokemuksia Norjan freelance-seminaarissa

mennessä | syys 27, 2023 | Yleinen | 0 Kommenttia

Perinteinen Pohjoismainen freelance-seminaari järjestettiin tänä vuonna Norjassa Gaustatoppen-vuoren kupeessa Rjukanin kaupungissa 22.–24. syyskuuta. Tapahtumaan osallistui lähemmäs puolensataa freelance-toimittajaa eri pohjoismaista, ja suomalaisia oli mukana paljon. Kiitos siitä kuuluu osaltaan Jokes-säätiölle, joka myönsi apurahoja seminaariin osallistumisen tukemiseksi.

Pohjoismaisen freelance-seminaarin suomalaisia osallistujia kokoontuneena yhteiskuvaan.
Osa Pohjoismaisen freelance-seminaarin suomalaisista osallistujista kokoontui yhteiskuvaan.

Tapahtuman järjestäjät, Norjan sisaryhdistyksen NJ Frilansin Audun Hasvik ja Ole Dag Kvamme olivat koonneet tiiviin ja monipuolisen ohjelman, joka tuskin jätti ketään kylmäksi. Puheenvuoroissa käsiteltiin muun muassa tekoälyä, rajat ylittäviä journalistisia hankkeita ja niiden rahoitusta, Unescon maailmanperintökohteita ja niiden suojelua, korruptiota sekä pohjolan muuttunutta turvallisuustilannetta. Punaisena lankana oli tietenkin kysymys siitä, miten tämä kaikki vaikuttaa journalismiin erityisesti freelance-journalistien näkökulmasta.

Yleiskuva seminaariluennolta.
Iso osa seminaaria olivat tietysti puheenvuorot ajankohtaisista aiheista.

Viikonloppuseminaari piti sisällään muutakin kuin pelkkää seminaarihuoneessa istumista. Freelancer-porukka pääsi vierailemaan Vermokin teollisuusmuseossa, joka sijaitsee Unescon suojelemalla Rjukan-Notodenin teollisuusalueella. Lisäksi pääsimme risteilemään Storegut (”Big Boy”) -junalautalla ja tutustumaan Gaustatoppen-vuoren sisällä olevaan entiseen Nato-tukikohtaan.

Storegut-junalautta
Risteily Storegut-junalautalla sisältyi seminaarin ohjelmaan.

Jos seminaaria kuvailtiin ylistävin sanoin ”huippukokemukseksi”, niin konkreettista huiputuksen huumaa tarjoili lisäksi Gaustatoppen-vuori. Huipulta avautuivat huimaavat maisemat vuorijonojen ja jokien yli.

Henkilö katsoo norjalaista vuoristomaisemaa.
Myös maisemien ihailulle oli aikaa.

Ennen seminaaria pohjoismaiden free-yhdistysten hallitusten edustajat tapasivat myös erillisessä kokouksessa, jossa käytiin läpi freelance-toimittajien tilannetta ja kuulumisia kussakin maassa sekä keskusteltiin muun muassa kollektiivisesta neuvotteluoikeudesta. SFJ:tä kokouksessa edustivat Maria Markus ja Tuukka Tuomasjukka. Paikalla oli myös Renate Schroeder Euroopan Journaliliitosta (European Federation of Journalists, EFJ). Kokouksesta ja seminaarista ammennettuja tietoja ja taitoja tullaan hyödyntämään yhdistyksen toiminnan edistämisessä jäsenten tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Maisemakuva Norjasta.
Seminaari järjestettiin hienoissa maisemissa Norjassa.

Teksti: Maria Markus ja Maria Paldanius

Kuvat: Rosanna Marila

Arkisto

Pin It on Pinterest