Etusivu » Hankintalaki muuttui vuoden alusta

Hankintalaki muuttui vuoden alusta

mennessä | helmi 16, 2017 | Yleinen | 0 Kommenttia

Hankintalaki velvoittaa julkisyhteisöt ja eräät muut toimijat, kuten vakiintuneesti julkista tukea saavat tahot kilpailuttamaan tietyn euromääräisen rajan ylittävät hankintansa avoimesti ja syrjimättömästi. Kansalliset kynnysarvot ovat euromääräisiä tasoja, joiden ylittäviin hankintoihin sovelletaan hankintalakeja.

Tavaroiden ja palveluiden hankintojen kansallinen kynnysarvo nousi vuodenvaihteessa 60 000 euroon. Aiemmin hankintaraja oli 30 000. Kynnysarvojen alle jäävät hankinnat voi siis tehdä ilman kilpailutusta.

Hankintoja suositellaan kilpailutettavaksi pienempinä ja pk-yrityksille sopivampina osina. Ympäristö- ja sosiaalisia näkökohtia voidaan huomioida aiempaa tehokkaammin. Uudistus keventää merkittävästi arvoltaan pienempien hankintojen kilpailuttamismenettelyä ja selkeyttää lain keskeisiä käsitteitä. Laki mahdollistaa myös joustoja tarjousten arviointiin sekä neuvottelujen laajamittaisempaan käymiseen tarjouskilpailuissa. Uuden lain myötä tarjouksen tehneen yrityksen vastuuhenkilöiltä voidaan pyytää rikosrekisteriote.

Freelancereille julkisiin hankkeisiin pääseminen edellyttää usein yhteenliittymää, kuten osuuskuntaa tai yritystä, jotta isompiin hankkeisiin on resursseja lähteä. Julkisella puolella ja esimerkiksi julkista tukea saavissa järjestöissä ulkoistetaan kuitenkin viestintää ja hankkeisiin kiinni pääseminen voi työllistää pitkäänkin. Esimerkiksi erilaisten verkkosivustojen suunnittelu tai sisällöntuotanto tai lehden tekeminen avaimet käteen periaatteella voi työllistää joukon freelancereita pitemmäksi aikaa. Julkisista hankinnoista saat tietoa täältä: Hilma.

Arkisto

Pin It on Pinterest