Yritystoiminnan aloittaminen
Muun muassa alueelliset uusyrityskeskukset ja TE-toimistot tarjoavat neuvontaa uuden yrityksen perustajalle. Uusyrityskeskusten yritysneuvonta on maksutonta ja luottamuksellista. Neuvontaa saa niin vasta yrittäjyyttä suunnitteleva kuin aloitteleva yrittäjä. Samoin neuvontaa saa esimerkiksi, jos haluaa siirtyä sivutoimisesta päätoimiseksi yrittäjäksi. Osoitteessa uusyrityskeskus.fi on tietoa niin alueellisten uusyrityskeskusten neuvonnasta kuin valtakunnallisista yrittäjyysinfoista. Uusyrityskeskukset julkaisevat myös vuosittain päivittyvää Perustamisopas alkavalle yrittäjälle -opasta, jonka voi ladata maksutta itselleen.
Suomen freelance-journalistit ja Journalistiliitto järjestävät vuosittain Freetyön peruskurssia, jossa käydään läpi yrittäjänä toimimista nimenomaan media-, viestintä- ja kustannusalalla. Peruskurssilla saa tietoa eri toimintamuodoista, verotuksesta, laskutuksesta, työstä sopimisesta, tekijänoikeuksista ja sosiaaliturvasta. Koulutuksissa huomioidaan, että myös verokortilla työskentely voidaan katsoa yrittäjyydeksi. Lisäksi kullakin peruskurssilla vähintään yksi alan freelancer kertoo omasta työskentelystään.
Starttiraha
Aloittavalle yrittäjälle tarkoitettu starttiraha auttaa selviämään elinkustannuksista yrityksen käynnistysvaiheessa. Harkinnanvaraista starttirahaa on mahdollista saada päätoimisen yritystoiminnan ensimmäisille 6 tai 12 kuukaudelle. Se on peruspäivärahan suuruinen, ja sitä voi saada enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa. Starttiraha on veronalaista henkilökohtaista tuloa.
Starttirahaa haetaan oman alueen TE-toimistosta tai kunnan työllisyyspalvelusta, ja sen maksaa KEHA-keskus. Käytännön ohjeita hakemiseen on Työmarkkinatori-sivustolla, joka on KEHA-keskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön toteuttama työelämäpalvelu. Samalla sivustolla on tietoa myös siitä, kenelle ja millä ehdoin starttirahaa myönnetään. Tiedot löytyvät täältä. Starttirahan hakemiseen tarvitsee muun muassa liiketoimintasuunnitelman.
Yritystoiminnan lopettaminen
Yritysmuoto vaikuttaa siihen, millainen prosessi yrityksen lopettaminen on. Suomi.fissä on ohjeita muun muassa toiminimen lopettamiseen ja osakeyhtiön purkamiseen.
Yrityksen lopettamisesta on tehtävä ilmoitus PRH:lle ja Verohallintoon. Ilmoitukset voi tehdä näiden tahojen yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään. On huomionarvoista, että yrityksen kirjanpito- ja tilinpäätösaineistoa on säilytettävä 6–10 vuotta myös yrityksen lopettamisen jälkeen.