Etusivu » Freetoimittajan ura lähti liikkeelle jazzista

Freetoimittajan ura lähti liikkeelle jazzista

mennessä | tammi 17, 2019 | Yleinen | 0 Kommenttia

Kuolleita: toimittaja Lauri Karvonen

Kuva:  Håkan Sandblom / Yle
 
Kuva: Håkan Sandblom / Yle

Freetoimittaja ja nykyisen Free-yhdistyksen (SFJ) ensimmäinen puheenjohtaja Lauri Karvonen menehtyi vaikea muistisairauden uuvuttamana Lohjalla Ventelän hoivakodissa 30. 9. 2018. Hämeenlinnassa syntynyt ja Helsingin Töölössä varttunut Lauri oli kuollessaan 75-vuotias.

Lauri valmistui ylioppilaaksi vuonna 1963 Suomalaisesta Yhteiskoulusta, jonka jälkeen hän lähti opiskelemaan TKK:lle metallurgiaa. Opiskelut ja valmistuminen jäivät kuitenkin taka-alalle jazzin ja kirjoittamisen takia.

Tekniikan ylioppilaan toimittajaura käynnistyi siis jazzin ansiosta. Teekkarien jazzkerhon tuore puheenjohtaja ryhtyi kirjoittamaan 60-luvulla jazzaiheisia juttuja opiskelijalehteen. Sittemmin Karvosesta tuli Suomen Jazzliiton toiminnanjohtaja ja myös Helsingin Sanomien avustava jazzkriitikko. Hän oli intohimoinen perinteisen jazzin kannattaja, joka kirjoitti asiantuntevasti myös ikivihreistä iskelmistä. 80-luvulla mukaan tulivat myös muut juttuaiheet, ennen kaikkea talous ja tekniikka. Yksi toimeksiantajista oli tuolloin Kauppalehti.

Hän oli myös käynnistämässä Suomen ensimmäisiä Jazzpäiviä, joissa jaettiin ns. jazz-Oscariksi nimetty Yrjö-palkinto Laurin ideoimalla motolla: Yrjöt Yrjön-päivänä Yrjönkadulla. Lauri piti palkintojenjakotilaisuudessa puheen, jossa hän pohti Yrjö-sanan eri merkityksiä.

Jos Laurista ei olisi tullut freetoimittajaa, hänestä olisi voinut tulla loistava diplomaatti. Niitä taitoja nimittäin tarvittiin, kun Suomen freelance-journalistit -yhdistyksen perustamiselle haettiin tukea mm. maakuntien yhdistyksistä matkustamalla ympäri Suomea. Lauri kuunteli aina kohteliaan sujuvasti muiden mielipiteitä tietäen samalla, miten halusi asioiden etenevän. Keskusteluissa toteutettiin ns. hyvä poliisi – paha poliisi -taktiikkaa, joissa Lauri oli tietenkin se hyvä ja allekirjoittanut paha poliisi.

Diplomaatin ominaisuudesta oli varmasti hyötyä välillä myrskyisessäkin free-edunvalvonnassa. Hän toimi entisen Freeosaston hallituksissa ja puheenjohtajanakin 90-luvulta lähtien ja uuden Freeyhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana vuosina 2005–2008. Hän vaikutti myös Journalistiliiton liittovaltuustossa.

Monet muistavat Laurin kohteliaana, rauhallisena ja vähän hiljaisena miehenä. Hänet paremmin tuntevat tietävät myös hänen ilkikurisen huumorintajunsa, johon liittyi hauska kiintymys yhden tähden Jaloviinaan, jota hän tarjoili auliisti mm. pohjoismaisille kollegoille. Hän oli hyvä seuramies ja luotettava freetoimittaja.

Kesäpaikka Hangon Lappohjassa oli hänelle hyvin läheinen ja sitä kautta myös luonto ja meri. 

Perhepiiristä Lauria jäi kaipaamaan hänen poikansa toimittaja Tuomas Linnake perheineen sekä sisarukset. Yksityishenkilönä Lauri oli rakastava perheenisä, jonka kodissa oli turvallinen tunnelma.

TIINA RUULIO

Arkisto

Pin It on Pinterest