Etusivu » Freeluettelo » Tietoa Freeluettelon käyttäjälle

Tietoa Freeluettelon käyttäjälle

Freeluettelo on Suomen freelance-journalistien ylläpitämä verkkopalvelu, joka on freelance-journalisteille tehokas tapa markkinoida omaa työtä. Monille freelancereille luettelo korvaa oman verkkosivuston.

Freeluettelossa on mukana toimittajia, valokuvaajia, videokuvaajia, kääntäjiä, kustannustoimittajia ja graafikoita. Jokaisen luettelon journalistin tiedot tarkistetaan erikseen Suomen Journalistiliiton jäsenrekisteristä. Näin pystytään takaamaan, että luettelossa on vain osaavia, ammattimaisia journalisteja, joiden työn jälkeen voi luottaa.

Freeluettelossa jokainen freelancer voi kertoa omasta erityisosaamisestaan ja lisätä profiiliinsa myös työnäytteitä. Toimeksiantajat voivat etsiä tekijää erilaisten hakutoimintojen avulla.

Nykyinen Freeluettelo on rakennettu vuosina 2019–2020. Tätä aikaisemmin palvelleen vanhan luettelon tietoja ei ole siirretty uuteen järjestelmään.

Usein kysyttyä

Ketkä pääsevät Freeluetteloon?

Suomen freelance-journalistien jäsenet voivat liittyä luetteloon milloin vain. Luettelo on yhdistyksen jäsenetu. Tiedot tarkistetaan jäsenrekisteristä.

Suomen Journalistiliiton freelance-jäsenet, jotka eivät kuulu Suomen freelance-journalisteihin vaan johonkin muuhun jäsenyhdistykseen, voivat myös saada tiedot Freeluetteloon, jos oma jäsenyhdistys on sitoutunut maksamaan tästä aiheutuvat kulut. Jäsenyhdistykset voivat laskuttaa kulut kokonaan tai osittain freelancerilta. Muiden kuin Suomen freelance-journalistien jäseniä lisätään luetteloon kerran vuodessa jäsenyhdistysten toimittamien tietojen perusteella. Tiedustele lisää omasta jäsenyhdistyksestäsi.

Miten rekisteröidyn ja teen profiilin Freeluetteloon?

Mene osoitteeseen https://freeluettelo.fi/register.php. Täytä pyydetyt tiedot ja valitse itsellesi salasana. Paina Rekisteröidy-näppäintä ja jää odottamaan, että saat hyväksymisviestin sähköpostiin. Laitathan käyttäjätunnukseksi toimivan sähköpostiosoitteen. Pääset myöhemmin kirjautumaan Freeluetteloon sähköpostin avulla, ja sähköpostiosoitteeseen tulee myös tieto tunnuksen hyväksymisestä. Voit vaihtaa jälkikäteen sähköpostiosoitteesi johonkin muuhun käyttäjätunnukseen, jos haluat.

Seuraavaksi jäsentietosi tarkistetaan, ja jos kaikki on kunnossa, tunnus hyväksytään. Tunnuksen hyväksymisessä saattaa mennä muutama arkipäivä, epäselvissä tapauksissa tai loma-aikoina kauemminkin. Saat sähköpostiisi tiedon hyväksymisestä ja kirjautumislinkin Freeluetteloon. Jos on mahdollista, että nimitiedoissasi on selvitettävää – käytät esimerkiksi Freeluettelon profiilissa jotain muuta kuin virallista nimeäsi – laitathan asiasta tiedon Suomen freelance-journalistien toiminnanjohtajalle osoitteeseen yhdistys (at) freet.fi. Siten sinut löydetään varmemmin jäsenrekisteristä ja tunnuksesi hyväksytään nopeammin.

Kun tunnuksesi on hyväksytty, pääset täyttämään tietosi Freeluetteloon. Kirjaudu sisään osoitteessa https://freeluettelo.fi/login/login.php.

Miksi tietoni eivät näy Freeluettelossa?

Tähän voi olla useita syitä.

1. Nykyinen Freeluettelo on rakennettu vuosina 2019–2020. Tätä aikaisemmin palvelleen vanhan luettelon tietoja ei ole siirretty uuteen järjestelmään. Jos et ole rekisteröitynyt uuteen luetteloon, siellä ei ole tietojasi. Rekisteröidy osoitteessa https://freeluettelo.fi/register.php.

2. Jos jäsenyytesi on ollut katkolla esimerkiksi jäsenmaksurästien vuoksi, on mahdollista, että profiilisi on poistettu. Rekisteröidy uudestaan osoitteessa https://freeluettelo.fi/register.php.

3. Jos osa pakollisista tiedoista puuttuu, et näy luettelossa tai sen hakutuloksissa. Käy tarkistamassa profiilisi ja täydennä puuttuvat tiedot. Ne on merkitty lomakkeelle lihavoidulla tekstillä. Pääset kirjautumaan profiiliisi osoitteessa https://freeluettelo.fi/login/login.php.

Jos mikään näistä syistä ei täsmää tilanteeseesi, lähetä sähköpostia Suomen freelance-journalistien toiminnanjohtajalle osoitteeseen yhdistys (at) freet.fi, niin selvitetään asia.

Salasanani on kadonnut. Mitä teen?

Mene osoitteeseen https://freeluettelo.fi/login/unohtuiko.php ja kirjoita tyhjään kenttään sähköpostiosoite, jolla olet rekisteröitynyt Freeluetteloon, tai käyttäjätunnus, jonka olet vaihtanut sähköpostiosoitteen tilalle käyttäjätunnukseksi. Saat sähköpostiisi linkin, jolla voit asettaa uuden salasanan.

Miksi tietoni eivät näy alueellisissa hakutuloksissa?

Alueellinen haku toimii karttaan merkittyjen sijaintien perusteella. Merkitse siis profiilissasi sijaintisi kartalle. Jos et halua kertoa tarkkaa sijaintiasi, lisää sijainniksi esimerkiksi lähin rautatieasema tai lähimmän kaupungin keskusta. Kun luettelosta hakee freelancereita jollain sijainnilla, näkyviin tulevat freelancerit kartalta sadan kilometrin säteeltä.

Millainen on tiivis esittelyteksti? Mitä eroa sillä on laajempaan esittelytekstiin?

Tiivis esittelyteksti näkyy sekä sähköisen luettelon hakutuloksissa että painetussa luettelossa. Se kertoo tiiviisti osaamisestasi mahdolliselle toimeksiantajalle. Toimiva tiivis esittelyteksti voi olla yksinkertaisimmillaan esimerkiksi ”lehti- ja radiojuttujen tekijä Ilomantsista” tai ”Baltian alueella työskentelevä kuvajournalisti”.

Laajempi esittelyteksti näkyy sähköisessä luettelossa tiiviin esittelytekstin perässä, eli laajempi teksti täydentää tiivistä. Se tulee näkyviin vasta, kun klikkaa profiilin auki. Laajemmassa esittelytekstissä voit kertoa tarkemmin työstäsi ja osaamisestasi. Painetussa luettelossa se ei näy lainkaan.

Mitkä tiedoista näkyvät painetussa Freeluettelossa?

Painettuun Freeluetteloon kootaan vuosittain kunkin sähköisen luettelon käyttäjän etu- ja sukunimi, postitoimipaikka, puhelinnumero, sähköposti, kotisivujen osoite, tiivis esittelyteksti, viisi erityisosaamisaluetta ja ammatti. Painettuun luetteloon lisätään myös sama profiilikuva kuin sähköisessä luettelossa. Kun täytät tietojasi sähköiseen luetteloon, näet tähtimerkinnästä, mitä tiedot tulevat myös painettuun luetteloon. Tiedot painettuun luetteloon kootaan marras–joulukuussa, ja se ilmestyy vuosittain tammikuussa.

Huomaathan, että aiemmin sähköisestä Freeluettelosta pystyi valitsemaan, ettei halua tietojaan painettuun luetteloon. Tällaista mahdollisuutta ei enää ole. Jos ei halua tietojaan painettuun luetteloon, ne tulee poistaa myös sähköisestä luettelosta.

Miksi Valitse osaamisesi -listan hakusanoissa ei ole omaa erityisaluettani?

Hakusanoja voidaan lisätä pyynnöstä. Lähetä viesti osoitteeseen yhdistys (at) freet.fi ja kerro viestissäsi, mitä hakusanoja haluaisit Valitse osaamisesi -listalle. Päivittämisessä saattaa kestää jonkin aikaa.

Miksi profiilikuvan kokoa on rajoitettu?

Profiilikuvan kokoa on rajoitettu rajallisen palvelintilan vuoksi. Profiilikuva näkyy pienenä niin sähköisessä kuin painetussa luettelossa, jolloin suuresta kuvakoosta ei ole kovin paljon iloa. Halutessasi voit lisätä suurikokoisia kuvia työnäytteisiin, niin toimeksiantajat pääsevät tutustumaan osaamiseesi.

Miksi työnäytteisiin ei voi lisätä kuin tiettyjä tiedostomuotoja? Miksi työnäytteisiin ei voi lisätä sivustoja? Miksi järjestelmä pyytää poistamaan työnäytteitä?

Työnäytteiden muotoa on rajattu marraskuussa 2020, koska palvelintila on rajallinen ja Freeluettelolla on paljon käyttäjiä. Työnäytteitä voi jatkossa olla korkeintaan 15 per käyttäjä, ja yhden työnäytteen koko on enintään 2 MT. Työnäytteisiin on mahdollista lisätä myös linkkejä. Jos sinulla on enemmän kuin 15 työnäytettä, järjestelmä ilmoittaa, että jotain pitää poistaa, ennen kuin voit lisätä uusia. Mitään sivustolle tallennettuja työnäytteitä ei kuitenkaan ole poistettu.

Työnäytteitä voi olla seuraavissa muodoissa: PDF, JPG, GIF tai MP3. Jos haluat lisätä työnäytteen sellaisessa muodossa, jota Freeluettelo ei tunnista, voit tallentaa työnäytteen esimerkiksi omalle sivustollesi ja lisätä sitten linkin siihen profiiliisi Freeluettelossa. Voit toimia näin myös yli kahden megatavun kokoisten tiedostojen kohdalla.

Miksi Freeluettelossa ei ole toivomiani ominaisuuksia?

Freeluettelo on tietokanta, jonka suunnittelussa on painotettu sitä, että toimeksiantaja löytää helposti tarvitsemansa ammattilaisen. Freeluettelon täytyy myös palvella monenlaisia freelancereita: toimittajia, valokuvaajia, videokuvaajia, kääntäjiä, kustannustoimittajia ja graafikoita. Tekijöillä on useita erilaisia erikoisosaamisalueita maailmanpolitiikasta ja purjehduksta droonikuvaukseen ja datajournalismiin. Luettelo on ominaisuuksiltaan kompromissi, jossa on huomioitu eri käyttäjäryhmiä mahdollisuuksien mukaan. Kaikkia yksilöllisiä toiveita ei valitettavasti pystytä toteuttamaan.

Freeluetteloa kuitenkin kehitetään jatkuvasti. Kehitysehdotuksia voi lähettää sähköpostilla Suomen freelance-journalisteille osoitteeseen yhdistys (at) freet.fi.

Jokin muu asia ei toimi, mitä teen?

Ota yhteyttä osoitteeseen yhdistys (at) freet.fi, niin selvitetään asia. Työ on sitä helpompaa, mitä tarkemmin pystyt kuvaamaan ongelman. Jos esimerkiksi haku ei toimi, kerro seuraavat tiedot: mitä olet kirjoittanut hakusanaksi, mitä hakukenttää olet käyttänyt ja millä sivulla tai alasivulla haku ei toimi niin kuin pitäisi. Näin pääsemme ongelman jäljille. Pelkkä ”ei toimi” on tärkeää tietoa, mutta ongelman löytäminen ja ratkaiseminen voi olla sen perusteella vaikeaa.

Miten voin antaa palautetta?

On arvokasta, että käytät aikaasi palautteen antamiseen! Voit lähettää palautetta osoitteesen yhdistys (at) freet.fi. Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja korjaus- ja kehitysehdotuksia.

Pin It on Pinterest