Etusivu » Freeluettelo » Tietoa freeluettelon käyttäjälle

Tietoa freeluettelon käyttäjälle

Freeluettelo on Suomen Freelance-journalistien ylläpitämä verkkopalvelu, joka on monille freelance-journalisteille tehokkain tapa markkinoida omaa työtä. Monille freelancereille luettelo korvaa oman kotisivun ja toimii tärkeänä oman työn markkinointikanavana.

Freeluettelossa on mukana toimittajia, valokuvaajia, videokuvaajia, kääntäjiä, kustannustoimittajia ja graafikoita. Jokaisen luettelon journalistin tiedot tarkistetaan erikseen SJL:n jäsenrekisteristä. Näin pystytään takaamaan, että luettelossa on vain osaavia, ammattimaisia journalisteja, joiden työn jälkeen voi luottaa.

Free-luettelossa jokainen freelancer voi kertoa omasta erityisosaamisestaan ja lisätä omille sivuilleen myös työnäytteitä. Toimeksiantajat voivat etsiä tekijää erilaisten hakutoimintojen avulla.

Nykyinen freeluettelo on rakennettu vuosina 2019-2020. Tätä aikaisemmin palvelleen vanhan freeluettelon tietoja ei ole siirretty uuteen järjestelmään.

Ketkä pääsevät freeluetteloon?

Suomen freelance-journalistit ry:n jäsenet voivat liittyä luetteloon milloin vain. Luettelo on yhdistyksen jäsenetu. Tiedot tarkistetaan jäsenrekisteristä.

Suomen journalistiliiton freelance-jäsenet jotka eivät kuulu Suomen freelance-journalisteihin vaan johonkin muuhun jäsenyhdistykseen voivat myös saada tiedot free-luetteloon, jos oma jäsenyhdistys on sitoutunut maksamaan tästä aiheutuvat kulut. Jäsenyhdistykset voivat laskuttaa tämän summan kokonaan tai osittain freelancerilta. Tiedustele lisää omasta jäsenyhdistyksestäsi.

Muiden kuin Suomen freelance-journalistien jäseniä lisätään luetteloon kerran vuodessa jäsenyhdistysten toimittamien tietojen perusteella.

Tee tunnus freeluetteloon

Mene osoitteeseen https://freeluettelo.fi/register.php

Täytä tietosi ja valitse itsellesi salasana. Laita käyttäjätunnukseksi toimiva sähköpostiosoite. Freeluetteloon kirjaudutaan tämän sähköpostin avulla, ja sähköpostiosoitteeseen tulee myös tieto profiilin hyväksymisestä. Voit myöhemmin vaihtaa sähköpostiosoitteesi johonkin muuhun käyttäjätunnukseen jos haluat.

Seuraavaksi jäsentietosi tarkistetaan, ja jos kaikki on kunnossa, profiili hyväksytään. Hyväksymisessä kestää joitakin työpäiviä, epäselvissä tapauksissa voi mennä kauemmin. Viikonloppuisin profiilitietoja ei tarkisteta. Jos on mahdollista, että nimitiedoissasi on selvitettävää (käytät esimerkiksi freeluettelon profiilissa jotain muuta kuin virallista nimeäsi) laita tästä tieto SFJ:n toiminnanjohtajalle osoitteeseen yhdistys at freet.fi, niin sinut löydetään varmemmin jäsenrekisteristä ja profiilisi hyväksytään nopeammin.

Kun profiilisi on hyväksytty, pääset täyttämään tietosi freeluetteloon. Kirjaudu sisään osoitteessa https://freeluettelo.fi/login/login.php

Usein kysyttyä

Miksi tietoni eivät näy freeluettelossa?

Tähän voi olla useita syitä.

1. Nykyinen freeluettelo on rakennettu vuosina 2019-2020. Tätä aikaisemmin palvelleen vanhan freeluettelon tietoja ei ole siirretty uuteen järjestelmään. Jos et ole tehnyt käyttäjäprofiilia uuteen luetteloon, siellä ei ole tietojasi. Tee itsellesi uusi käyttäjäprofiili osoitteessa https://freeluettelo.fi/register.php

2. Jos jäsenyytesi on ollut katkolla esimerkiksi jäsenmaksurästien vuoksi, on mahdollista, että profiilisi on poistettu. Tee itsellesi uusi käyttäjäprofiili osoitteessa https://freeluettelo.fi/register.php

3. Jos osa pakollisista tiedoista puuttuu, et näy luettelossa tai sen hakutuloksissa. Käy tarkistamassa profiilisi ja täydennä puuttuvat tiedot, ne on merkitty lomakkeelle lihavoidulla tekstillä. Pääset kirjautumaan profiiliisi osoitteessa https://freeluettelo.fi/login/login.php

On myös joitakin harvinaisempia syitä, miksi tiedot eivät näy. Näissä tapauksissa ota yhteyttä Suomen freelance-journalistien laittamalla sähköpostia osoitteeseen yhdistys at freet piste fi niin selvitetään asia.

Salasanani on kadonnut. Mitä teen?

Mene osoitteeseen https://freeluettelo.fi/login/unohtuiko.php ja kirjoita kenttään se sähköpostiosoite jolla olet kirjautunut free-luetteloon tai käyttäjätunnus jonka olet vaihtanut sähköpostin tilalle. Saat sähköpostiisi linkin, jolla voit asettaa uuden salasanan.

Miksi tietoni eivät näy alueellisissa hakutuloksissa?

Alueellinen haku hakee tiedot profiilin karttaan merkitsemäsi sijainnin perusteella. Käy siis merkitsemässä karttasijainti haluamallesi alueelle. Jos et halua kertoa tarkkoja sijaintitietojasi, niin lisää sijainniksi esimerkiksi lähin rautatieasema tai lähimmän kaupungin keskusta.

Alueellinen haku toimii niin, että kun toimeksiantaja hakee freelanceria jostain sijainnista, niin hakukone näyttää freelancerit kartalta sadan kilometrin säteeltä.

Millainen on lyhyt esittelyteksti? Mitä eroa on pitkään esittelytekstiin?

Lyhyempi esittelyteksti näkyy freeluettelon hakutuloksissa sekä painetussa freeluettelossa. Hyvä lyhyt esittelyteksti kertoo tiiviisti osaamisestasi mahdolliselle toimeksiantajalle.

Toimiva lyhyempi esittelyteksti voi olla yksinkertaisimmillaan esimerkiksi ”lehti- ja radiojuttujen tekijä Ilomantsista” tai ”Baltian alueella työskentelevä kuvajournalisti”.

Laajempi esittelyteksti julkaistaan sähköisessä luettelossa osana omaa profiilia, ja toimeksiantaja pääsee katsomaan pitkää esittelytekstiä sen jälkeen kun on klikannut profiilisi auki. Laajemmassa esittelytekstissä voit kertoa tarkemmin työstäsi ja osaamisestasi. Laajempi esittelyteksti julkaistaan sähköisessä luettelossa lyhyemmän esittelytekstin jälkeen eli laajempi teksti täydentää lyhyempää.

Mitkä tiedoista näkyvät painetussa freeluettelossa?

Painettu freeluettelo toteutetaan kerran vuodessa. Siihen kootaan etu- ja sukunimi, sähköposti, lyhyt esittelyteksti, viisi asiasanaa, kielitiedot ja muut profiiliisi lisäämäsi yhteystiedot. Painettuun luetteloon lisätään myös käyttämäsi profiilikuva. Kuva on sama painetussa ja sähköisessä luettelossa. Painettuun luetteloon lisättävät tiedot on merkitty tähdellä freeluettelon profiilitietoihin.

Tiedot painettuun luetteloon kootaan freeluettelosta joulu-tammikuussa.

Miksi valitse osaamisesi -listan hakusanoissa ei ole omaa erityisaluettani?

Hakusanoja voidaan lisätä, ota yhteyttä SFJ:n toimistoon: yhdistys at freet.fi. Mainitse viestissäsi, mitä asiasanoja haluaisit valitse osaamisesi -listaan niin päivitetään listausta. Päivittämisessä saattaa kestää jonkin aikaa.

Miksi profiilikuvan kokoa on rajoitettu?

Profiilikuvan kokoa on rajoitettu rajallisen palvelintilan vuoksi. Profiilikuva myös näkyy pienenä niin verkossa kuin painetussa luettelossakin, jolloin suuresta kuvakoosta ei ole kovin paljon iloa. Jos haluat, voit lisätä suurikokoisia kuvia työnäytteisiin, niin toimeksiantajat pääsevät tutustumaan osaamiseesi.

Miksi työnäytteisiin ei voi lisätä kuin tiettyjä tiedostomuotoja? Miksi työnäytteisiin ei voi lisätä sivustoja? Miksi järjestelmä pyytää poistamaan työnäytteitä?

Työnäytteiden muotoa on rajattu marraskuussa 2020, koska palvelintila on rajallinen ja freeluettelolla on paljon käyttäjiä. Työnäytteitä voi jatkossa olla yhtä aikaa korkeintaan 15 / käyttäjä, ja yhden työnäytteen koko on enintään 2 MT. Jos sinulla on enemmän työnäytteitä kuin 15, järjestelmä ilmoittaa, että jotain pitäisi poistaa ennen kuin voit lisätä uusia. Mitään sivustolle tallennettuja työnäytteitä ei kuitenkaan ole poistettu. Jos haluat lisätä uuden työnäytteen, poista ensin vanhoja 14:ään ja lisää viidenneksitoista se yksi lisää.

Työnäytteisiin on mahdollista lisätä linkkejä, ja jos haluat lisätä jonkin sellaisen vaihtoehdon jota ei freeluettelossa ole tarjolla, voit tallentaa työnäytteen esimerkiksi omalle sivustollesi ja lisätä linkin omaan profiiliisi. Voit toimia näin myösyli 2 megatavun kokoisten tiedostojen kohdalla .

Miksi freeluettelossa ei ole toivomiani ominaisuuksia?

Freeluettelo on tietokanta, jonka suunnittelussa on painotettu sitä, että toimeksiantaja löytää helposti tarvitsemansa ammattilaisen. Freeluettelon täytyy myös palvella monenlaisia freelancereita: toimittajia, valokuvaajia, videokuvaajia, kääntäjiä, graafikoita ja kustannustoimittajia. Tekijöillä on useita erilaisia erikoisosaamisalueita maailmanpolitiikasta ja purjehduksta droonikuvaukseen ja datajournalismiin. Luettelo on ominaisuuksiltaan kompromissi jossa on huomioitu eri käyttäjäryhmiä mahdollisuuksien mukaan, ja kaikkia yksilöllisiä toiveita ei valitettavasti pystytä toteuttamaan.

Freeluetteloa kehitetään jatkuvasti, ja kehittämisehdotuksia voit esittää sähköpostilla Suomen freelance-journalisteille osoitteeseen yhditys at freet piste fi.

Jokin muu asia ei toimi, mitä teen?

Ota yhteyttä Suomen freelance-journalistien toimistoon niin selvitetään asia. Työ on sitä helpompaa mitä tarkemmin pystyt kuvaamaan ongelman. Jos esimerkiksi haku ei toimi, niin kerro, mitä olet kirjoittanut hakusanaksi, mitä hakukenttää olet käyttänyt ja millä sivulla tai alasivulla haku ei toimi niin kuin pitäisi. Näin pääsemme ongelman jäljille. Pelkkä ”ei toimi” on tärkeää tietoa, mutta ongelman löytäminen ja ratkaiseminen voi olla sen perusteella vaikeaa.

Haluan antaa palautetta

On arvokasta, että käytät aikaasi palautteen antamiseen!  Kommentteja ja korjausehdotuksia otetaan mielellään vastaan osoitteessa yhdistys at freet piste fi.

Pin It on Pinterest