Etusivu » Free your mind -teemapäivä tarjosi eväitä luovuuteen ja hyvinvointiin

Free your mind -teemapäivä tarjosi eväitä luovuuteen ja hyvinvointiin

mennessä | marras 14, 2023 | Yleinen | 0 Kommenttia

Free your mind -tapahtuma alkoi aamupalalla kahvila Lähteessä.

Suomen freelance-journalistien historian toinen Free your mind -tapahtuma alkoi perjantaina 10.11.2023 vetisissä merkeissä, kun freelancereita sateenvarjoineen valui syyssateesta sisään Lapinlahden Lähteeseen. Lapinlahden Lähde on nykyinen kulttuurin, taiteen ja mielen hyvinvoinnin keskus, mutta alkujaan rakennus valmistui mielisairaalakäyttöön vuonna 1841.

Historiallinen miljöö entisessä sairaalarakennuksessa sopi hyvin Free your mindin teemaan: freelancer, pidä huolta hyvinvoinnistasi, jottei käy kuten Aleksis Kivelle. Kirjailijan kerrotaan joutuneen Lapinlahden sairaalaan makoilemaan sen jälkeen, kun Seitsemän veljestä oli saanut murskaavaa kritiikkiä professori August Ahlqvistilta.

Tapahtumaa vietettiin Lapinlahden Lähteen ainutlaatuisessa miljöössä.

Jännittävän ympäristön lisäksi päivän puhujat pitivät huolen siitä, että sateinen päivä ei onnistunut missään vaiheessa vesittämään tunnelmaa.

Tanssitaiteen tohtori Kirsi Törmi pohti esityksessään eri näkökulmia stressiin. Jännittynyt ja varuillaan oleva keho torppaa luovan prosessin ja on muistutus siitä, että on syytä hidastaa. Freelancerit saivatkin pohtia pienryhmissä omaa suhdetta stressiin ja siihen, onko keho ylivirittynyt tai alivirittynyt.

Kirsi Törmi opasti tekemään yksinkertaisia harjoitteita, joissa rauhoitettiin kehoa esimerkiksi venytyksillä ja hengityksillä.

Kustannustoimittaja ja kirjailija Tuomas Marjamäki kertoi editoijan ja kirjailijan suhteesta. Marjamäki esitteli kirjailijan paniikin, joka herätti freelanceryleisössä hilpeyttä. Kirjailija nimittäin sekoaa aina jossain vaiheessa kirjaprosessiaan, ja silloin kustannustoimittajan täytyy saada kirjailija takaisin raiteilleen vakuuttamalla, että kaikki on hyvin.

Kuvittaja ja Lapinlahti-aktiivi Klaus Welp esitteli töitä mielenkiintoisen uransa varrelta. Muun muassa Kuukausiliitteen kuvitukset syntyvät ikään kuin selkärangasta, Welp kertoi. Welp tekee kuvituksia, videota ja valokuvaa – jos yksi tulonlähde kuivuu, on mahdollisuuksia katsella muuallekin.

Tapahtumassa oli kolmisenkymmentä osallistujaa.

Päivän päätti ammattijärjestäjä Laura Holmström, joka antoi yleisölle hyviä käytännön vinkkejä kalenterin raivaamiseen. Free your mind -tapahtumassa oli mukana myös sponsori, Cultura-säätiö.

Vaikka päivä oli pitkä ja ulkona oli marraskuiseen tapaan säkkipimeää, illalliselta poistui silmin nähden iloisia ja ehkä jopa hieman virkistyneitä freelancereita, joilla toivottavasti oli takataskuissaan uusia ideoita.

Free your mind -tapahtuma huipentui yhteiseen illalliseen.

Teksti: Anitra Rönkkö

Kuvat: Else Kyhälä

Arkisto

Pin It on Pinterest