Vuoden 2019 alusta otetaan käyttöön kansallinen tulorekisteri (Katre). Rekisteri sisältää tulevaisuudessa kansalaisten ajantasaiset tulotiedot, ja viranomaiset kuten verohallinto, ja KELA sekä työeläkelaitokset saavat jatkossa tietonsa suoraan rekisteristä. Palkanmaksajan on ilmoitettava tiedot rekisteriin viiden päivän kuluessa palkan- ja palkkion maksusta. Ensimmäisessä vaiheessa tulorekisteriin kerätään vain palkkatuloja koskevat ajantasaiset tiedot. Seuraavassa vaiheessa, vuosina 2020 – 2021 tulorekisteriin on tarkoitus kerätä myös eläke- ja muita etuustuloja koskevat ajantasaiset tiedot mahdollisimman kattavasti.
Jatkossa Kela saa etuuksien maksatusta varten tulotiedot kansallisesta tulorekisteristä ja käyttää niitä etuuskäsittelyssään, kun kyse on tulosidonnaisesta etuudesta kuten asumistuesta. Myös keikkatyötä tekevät työttömyyspäivärahojen maksatuksen uskotaan nopeutuvan, kun tiedot palkoista saadaan aiempaa nopeammin suoraan tulorekisteristä.
Freelancerin tilanteeseen uudistus ei tässä vaiheessa tule muutoksia. Jos freelancer ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, palkkion maksaja ilmoittaa palkkiot kansalliseen tulorekisteriin kuten palkansaajilla. Jos freelancer ilmoittaa laskulla vähennyksiä, esimerkiksi kilometrikorvauksia, voi maksaja eritellä nämä ilmoituksessaan. Freelancerin sivukuluja, kuten YEL-maksuja, työhuoneen vuokria tai laitehankintoja tulorekisteriin ei kuitenkaan kirjaudu, joten freelancerin tulee jatkossakin toimittaa lisäselvitykset sivukuluistaan Kelaan. Sairaspäivärahan, isyysrahan ja äitiysrahan määrittelyssä käytetään entiseen tapaan YEL-työtuloa.
Ennakkoperintärekisteriin kuuluvan freen tuloja ei ilmoiteta kansalliseen tulorekisteriin. Kelassa kysyy jatkossakin hakijalta tulosidonnaisen etuuden hakemiseen tarvittavat tiedot ja käyttää etuuden ratkaisussa apuna myös keskeneräisen ja vahvistetun verotuksen tietoja.
Lue lisää keikkatyöläisen sosiaaliturvaoppaasta.