Etusivu » EU-komissiolta tuli suuntaviivat: yksinyrittäjät voivat tietyissä olosuhteissa neuvotella kollektiivisesti

EU-komissiolta tuli suuntaviivat: yksinyrittäjät voivat tietyissä olosuhteissa neuvotella kollektiivisesti

mennessä | syys 29, 2022 | Yleinen | 0 Kommenttia

Euroopan komissio hyväksyi tänään suuntaviivat, joiden mukaan yksinyrittäjät voivat tietyissä olosuhteissa neuvotella kollektiivisesti rikkomatta EU:n kilpailusääntöjä.

“EU-komission hyväksymät suuntaviivat on positiivinen signaali, ja nyt selvitämme, mitä tämä käytännössä tarkoittaa”, Suomen freelance-journalistien (SFJ:n) puheenjohtaja Maria Markus kommentoi.

EU-komission tiedotteen mukaan yksinyrittäjät voivat käydä yhdessä neuvotteluja työolojensa parantamiseksi, jos he ovat työntekijöihin rinnastettavassa tilanteessa tai jos heidän neuvotteluasemansa on heikko verrattuna esimerkiksi taloudellisesti vahvempaan yritykseen.

Tällaisissa olosuhteissa yksinyrittäjät eivät siis rikkoisi EU:n kilpailusääntöjä, vaikka neuvottelisivatkin kollektiivisesti.

”EU-komission julkaiseman tiedotteen perusteella vaikuttaa lupaavalta. Nyt alkaa suuntaviivoihin tutustuminen tarkemmin”, Journalistiliiton juristi Eveliina Tuominen sanoo.

EU-komissio seuraa, miten suuntaviivat huomioidaan kansallisella tasolla.

SFJ on lausunut aiemmin EU-komission ehdotuksesta suuntaviivoiksi

SFJ on aiemmin ottanut kantaa EU-komission ehdotukseen suuntaviivoiksi. SFJ:n mielestä kollektiivinen neuvotteluoikeus on tehokkain keino parantaa freelancereiden ja itsensätyöllistäjien työoloja.

Päivitetty 29.9.2022 klo 15.03: Lisätty Maria Markuksen kommentti.

Arkisto

Pin It on Pinterest