Etusivu » Berliinin residenssi lopetetaan

Berliinin residenssi lopetetaan

mennessä | kesä 21, 2016 | Yleinen | 0 Kommenttia

Berliinin residenssitoiminta lopetetaan tänä vuonna. Lopettamisen syynä on Berliinin osavaltiota koskeva lainmuutos, joka kieltää asuntojen käytön muuhun kuin varsinaiseen asumistarkoitukseen. Lainmuutoksen taustalla on airbnb-tyyppisen toiminnan aiheuttama vääristymä Berliinin asuntomarkkinoilla. Asuntojen hinnat ovat keinottelun seurauksena vaarassa kohota tavallisen vuokralaisen ulottumattomiin.

Särön residenssitoiminta ei ole turisteille suunnattua asuntobisnestä, mutta lainsäätäjä ei tee taiteilijoille suunnatun huonevälityksen kohdalla poikkeusta. Residenssi sulkee ovensa marraskuun lopussa.

Kaikki tälle vuodelle luvatut vierailujaksot toteutuvat sopimuksenmukaisesti. SFJ laittaa vielä elokuussa haettavaksi apurahat kahden viikon residenssijakson ajalle 12.-29. marraskuuta 2016.

Särö ry käynnisti residenssitoiminnan Berliinin Weddingin kaupunginosassa talkootyönä kesäkuussa 2010 yhteistyössä Hämeen ja Kaakkois-Suomen taidetoimikuntien sekä Suomen Kirjailijaliiton kanssa. Asunnon täyttöaste on ollut lähes sataprosenttista, eikä Särö ole voinut myöntää residenssipaikkaa läheskään kaikille hakijoille.

Residenssin kuusivuotisen historian aikana asunnossa on vieraillut noin 800 kirjailijaa, kuvataiteilijaa, muusikkoa ja kääntäjää. Särön jäsenten lisäksi asuntoa ovat käyttäneet residenssin yhteistyökumppaneiden jäsenet; uusimpia yhteistyökumppaneita ovat Grafia ry, Suomen freelance-journalistit ry ja Finlands svenska författareförening.

Särö kartoittaa mahdollisuuksia uuden residenssitoiminnan käynnistämiseksi, ja joitain selvityksiä Virossa ja Saksassa on jo tehty. Särön yhteistyöresidenssi itäisessä Saksassa Eibaussa, Puolan ja Tsekin rajalla, jatkuu entiseen tapaansa.

Arkisto

Pin It on Pinterest