Ammattiliitto Tehy Ry suivaantui Journalistiliiton pyynnöstä neuvotella Tehy-lehden free-sopimuksesta. Journalistiliitto ehdotti sopimukseen muutoksia, jotta sopimus saataisiin kohtuulliseksi freelancerin kannalta. Tehyn puheenjohtaja totesi, että sopimus on asiallisesti ja lainmukaisesti laadittu.
SFJ tiedotti kaksi viikkoa sitten Tehy-lehden free-sopimuksen ongelmakohdista ja riskeistä jäsenilleen. Tehy Ry lähetti SFJ:lle asianajotoimisto Merilammen välityksellä kirjeen, jossa se vaatii tiedotteen oikaisua. Asianajotoimiston lähettämän kirjeen mukaan Tehy-lehden avustajasopimus on kohtuullinen eikä se rajoita kilpailua, ja tämä tulisi korjata SFJ:n tiedotteessa.
Tehy kertoo kantanaan, että sopimus on kohtuullinen eikä Journalistiliitolla ole mandaattia neuvotella kohtuullisesta free-sopimuksesta. Ammattiliitto Tehy ry edustaa myös oman ammattialansa itsensätyöllistäjiä ja yrittäjiä.
Aluksi on syytä huomauttaa, että Journalistiliitolla ei ole mitään toimivaltaa tai mandaattia
neuvotella toimeksiantosopimuksista Tehy ry:n tai Tehy-lehden kanssa yksityisinä
ammatinharjoittajina tai yrittäjinä toimivien freelancereiden puolesta, vaikka osa näistä
freelancereista olisikin Journalistiliiton tai sen jäsenjärjestön jäseniä. Muun muassa kilpailulaki
(948/2011) kieltää tämän. On siten virheellistä ja harhaanjohtavaa väittää, että
ammattiliitto Tehy ry tai Tehy-lehti olisi kieltäytynyt neuvottelemasta Journalistiliiton
kanssa toimeksiantosopimuksesta, kun Tehy ry:n tai Tehy-lehden ja Journalistiliiton välillä
ei ole, eikä edes voi olla mitään neuvotteluasetelmaa. (Asianajotoimisto Merilammen kirje 24.5.2016 Journalistiliitolle ja SFJ:lle).
“Kollektiivinen neuvotteluoikeus on ihmisoikeus. Lisäksi Euroopan unionin tuomioistuin on katsonut, että epäitsenäisillä ammatinharjoittajilla on oikeus neuvotella kollektiivisesti jopa palkkioista kilpailulain estämättä. Vuoden 2015 tekijänoikeuslain uudistuksen taustalla oli ohjata sitä, että alan toimijat keskustelisivat kohtuullista ehdoista. On hullunkurista, että ammattiliiton kanssa joudutaan konfliktiin järjestäytymisvapauden sisällöstä”, toteaa Journalistiliiton juristi Jussi Salokangas vastauksessaan asianajotoimisto Merilammelle. Tehy-lehti on konsultoinut sopimuksen sisällöstä Viestinnän keskusliittoa (VKL), joka on lehdistön työnantajia edustava järjestö.
Journalistiliiton ja SFJ:n mielestä Tehy-lehti rajoittaa freelancereiden työskentelyä muille lehdille ja estää näin heidän työllistymistään. Tehy-lehti haluaa julkaista haastateltavien henkilöiden kuvia ja haastatteluja, esimerkiksi some-viestinnässään. Tehy-lehden päätoimittaja on kertonut, että joidenkin on valittava tekevätkö he töitä Tehy-, Super-, vai Fysioterapeuttien -lehdelle. Sopimus kieltää juttujen tekemisen samasta materiaalista kilpaileviin tarkoituksiin. Kirjallisessa sopimuksessa ei ole täsmennetty, mitä materiaalilla tai kilpailevilla tarkoituksilla tarkoitetaan.