Itsensätyöllistäjien työttömyysturvaa on korjattava ja työn vastaanottamista helpotettava, vaatii ammattiliittojen Itset-työryhmä.
Yhä useampi työllistää itsensä erilaisilla osa-aikaisilla keikka- ja toimeksiantotöillä, usein samanaikaisesti. Nykyinen työttömyysturvalainsäädäntö ja sen tulkinnat käytännössä hankaloittavat palkansaajatyön ja toimeksiantojen välillä liikkuvien työllistymistä.
Pahimmillaan työtön työnhakija joutuu jokaisen työkeikan kohdalla odottamaan viikkoja työvoimaviranomaisten lausuntoa siitä, muuttaako juuri tämä keikka työnhakijan yrittäjäksi ja menettääkö hän samalla työttömyysturvansa. Lyhyiden keikkojen vastaanottaminen voi kaataa koko perheen talouden kuukausiksi. Jos järjestelmämme toimisi fiksummin, kaikki keikat kannattaisi ottaa vastaan. Nykyinen tilanne ei ole yhteiskunnan eikä yksilön etu.
Työsuhteisen työn ja yrittäjätyön välillä liikkuminen on tehtävä sujuvammaksi ja työnhakijan on saatava ennakkoon tieto siitä, miten keikkatyön vastaanottaminen vaikuttaa hänen työttömyysturvaansa.
Hallitus nimitti syyskuussa selvityshenkilöt pohtimaan muutoksia itsensätyöllistäjien työttömyysturvaan. Itsensätyöllistäjiä edustavien ammattiliittojen ITSET–ryhmä esittää viisi keinoa, joilla tilannetta voidaan korjata pikaisesti.
1. Itsensätyöllistäjän tulee saada työttömyyskassalta sitova määräaikainen ennakkolausunto siitä, tulkitaanko hänet työttömyysturvassa yrittäjäksi vai palkansaajaksi.
2. Pää- ja sivutoimisen yrittäjän määritelmiä tulee selkeyttää. Pää- ja sivutoimisuuden arvioinnin tulisi perustua selkeämmin toiminnasta saataviin tuloihin. YEL-vakuutusvelvollisuuden ei tule olla määräävä tekijä pää- ja sivutoimista yrittäjyyttä arvioitaessa.
3. Työttömänä aloitettu yritystoiminta tulee nykyistä laajemmin katsoa sivutoimiseksi.
4. On luotava työttömyysturvan yhdistelmävakuutus. Työttömyysturvan yhdistelmävakuutuksessa henkilö voi vakuuttaa samanaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä tehtyä työtä. Yhdistelmävakuutuksen avulla kaikki tulot olisi mahdollista vakuuttaa nykyistä kattavammin.
5. Työosuuskunnassa tehtävä työ tulee nykyistä selvemmin katsoa työsuhteiseksi työksi.
Itsensätyöllistäjiä on Suomessa Tilastokeskuksen mukaan jo 184 000 ja määrä kasvaa. Joukko on heterogeeninen. Siihen kuuluu muun muassa teollisuusalojen työntekijöitä, tutkijoita, fysioterapeutteja, muusikoita, toimittajia, kiinteistövälittäjiä, kääntäjiä, hammastekniikoita, siivoojia, taksikuskeja, kirvesmiehiä, kulttuurialan ammattilaisia, talonrakentajia, sovellusarkkitehtejä, kosmetologeja, autonasentajia, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä, terveyden ja kaupan asiantuntijoita, puuseppiä, näyttelijöitä, graafisia suunnittelijoita ja mainonnan asiantuntijoita.
Ammattiliittojen Itsensätyöllistäjien yhteistyöryhmä (ITSET) on vuodesta 2010 alkaen etsinyt ja esittänyt ratkaisuja itsensätyöllistäjien sosiaali- ja työttömyysturvaan sekä muuhun lainsäädäntöön. Ryhmässä ovat tällä hetkellä edustettuina Suomen Journalistiliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Suomen freelance-journalistit, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry, Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry, Tieteentekijöiden liitto, sekä palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA.